Čuda od suda: 36 godina zatvora zbog 50,75 dolara

Dokumentacija o presudi Alvinu Kenardu (58) slučajno je dospela na sto sudiji Dejvidu Karpenteru koji je zaključio da je čudno da čovek bude osudjen na doživotnu robiju zato što je ukrao 50 dolara, pa će Kenard, pošto je odslužio 36 godina kazne, ovih dana izaći na slobodu, izvestio je abcnews.go.com.

Sud u Alabami je 1983. godine osudio tada 22-godišnjeg Alvina Kenarda na doživotnu robiju bez prava na uslovni otpust zato što je uz pomoć džepnog nožića u jednoj pekari opljačkao 50,75 dolara.

Povredjenih nije bilo, ali je Kenard pre toga 1979. godine osudjen zbog tri krivična dela počinjena pri prethodnoj provali drugog stepena u jednu nenaseljenu servisnu stanicu. Tadašnji zakon u Alabami je propisivao da se isključivo doživotna robija bez prava na uslovni otpust može izreći kod četvrti put ponovljenog dela.

The Habitual Felony Offender Act, po kome je Kenard osudjen, izmenjen je ranih 2000-tih godina, ali izmenama nije bila predvidjena retroaktivna primena, pa je Kenard ostao da odsluži svoju doživotnu robiju. Sve dok sudija Karpenter nije malo manje birokratski pristupio celom slučaju.

Po novom zakonu, Kenard bi dobio najmanje deset a najviše 21 godinu zatvora.

Da li je važno da se kaže da je Kenard Afroamerikanac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com