Da li ste za obavezan bakšiš u restoranima?

U vremenu kada se, kod nas, smanjuju plate, a povećavaju svakojaki računi, ova rasprava je verovatno neprimerena, ali…

image

Svako ko je imao priliku da putuje po Srbiji svestan je različitog mentaliteta u bukvalno svakom mestu kada je bakšiš u pitanju. Pogotovo bakšiš u ugostiteljskim lokalima. Dok je se u Beogradu očekuje da barem „zaokružite“ cifru na računu u korist konobara, u Novom Sadu je čašćenje konobara retka pojava.

U mnogim državama na svetu bakšiš je čak i zakonski regulisana oblast. Tako je u Francuskoj bakšiš u ugostiteljskim lokalima obavezan i iznosi oko 15 odsto. U Sjedinjenim Američkim Državama će vas takodje na računu čekati stavka bakšiš i to u iznosu od 15 odsto vrednosti pojedene hrane i popijenog pića.

image

Ekipa portala Ekonomske Vesti uverila se da ovakvu praksu baštine i u madjarskoj prestonici – Budimpešti. U nekoliko ugostiteljskih lokala u centru i okolini na računu je postojala stavka bakšiš – 10 odsto.

S druge strane, bukvalno – s druge strane svets, ostavljanje bakšiša nije uobičajeno. U Kini se ne očekuje bakšiš, u Singapuru čak državna vlast vodi kampanju protiv ostavljanja bakšiša, a u Japanu se čašćenje konobara može smatrati i uvredom!

Da li bi i u Srbiji trebalo uvesti obavezan bakšiš ili to, ipak, treba da bude odluka gosta?

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com