Da vam država isplaćuje 1.200 evra mesečno, bez obaveza, radili biste ili lenstvovali?

Eksperiment koji bi trebalo da odgovori upravo na to pitanje počeo je u Nemačkoj: 122 osobe starosti od 21 do 40 godina, studenti, penzioneri, zaposleni, nezaposleni, u naredne tri godine će dobijati po 1.200 evra mesečno, bez ikakvih obaveza.

Svaki bi učesnik godišnje dobijao 14.400 evra, dok se u Nemačkoj siromašnom smatra osoba sa prihodom ispod 13.900 evra godišnje.

Jedina obaveza im je bila da svakih 6 meseci ispune jedan upitnik.

Da bi se videlo kako siguran prihod utiče na njihovo ponašanje, a zatim na tržište rada: postaju li kreativniji, samosvesniji, hrabriji u menjanju ili biranju posla…

Novac za finansiranje ovog eksperimenta obezbedilo je 140.000 privatnih donatora.

Postoji i kontrolna grupa: 1.380 osoba takodje starosti od 21 do 40 godina, različitih profesija i radnog statusa, neće dobijati nikakav novac. I oni će ispunjavati upitnik.

Za učešće u eksperimentu se, kako je preneo ARD, prijavilo 2 miliona gradjana Nemačke, a izabrano ih je 1.400: 122 za eksperimentalnu i 1.380 za kontrolnu grupu.

Istraživanje sprovodi Nemački institut za ekonomska istraživanja (DIW), Max Planck institut i Udruženje „Moj osnovni prihod“.

Polovina anketiranih Nemaca bila je za uvodjenje osnovnog prihoda, koji bi ljude oslobadjao svakog egzistencijalnog straha, a druga je polovina bila kategorično protiv.

Sem što nije jasno ko bi obezbedio pare za ostvarenje tog Eldorada za sve Nemce, isti eksperiment je već obavljen u Finskoj i rezultat mu je: učesnici eksperimenta, koji su na njegovom početku bili nezaposleni, bili su u njegovom toku i na kraju opušteniji i srećniji, ali i dalje – nezaposleni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com