DJB: Poslovni gubitak Er Srbije preko 45 miliona evra

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ tvrdi da je Er Srbija, kada se oduzmu subvencije, u 2015. godini ostvarila gubitak od 45 miliona evra.

Er Srbija

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Er Srbija, odnosno JAT, je pod rukovodstvom premijera Vučića, njegovog poslovnog arhitekte Siniše Malog i Etihada, u 2015.godini, kada se izuzmu subvencije, ostvario poslovni gubitak od preko 45 miliona evra. Kada ovom iznosu dodamo poslovni gubitak od 75 miliona evra koji je Er Srbija ostvarila u 2014.godini, dolazimo da gubitaka Er Srbije od 120 miliona evra za vreme mandata sada tehničke vlade.

Gubitak bi bio veći za 20 miliona evra da nije došlo do značajnog sniženja cena nafte i goriva. To na žalost nije bilo dovoljno da se zakrpi izuzetno loše poslovanje. Od preuzimanja JAT- sredinom 2013. godine do danas, Er Srbija je, kada se izuzmu subvencije, ostvarila poslovni gubitak od 159 miliona evra.

Država Srbija, njeni poreski obveznici, zaposleni i penzioneri su u 2015.godini godini “častili” Er Srbiju i Etihad subvencijom teškom 49 milion evra, što uz subvenciju od 71 miliona evra u 2014.godini ukupno iznosi 120 miliona evra. Ovim subvencijama se u finansijskim izveštajima sakriva poslovni gubitak Er Srbije i prikazuje kao dobit.

Er Srbija je u 2015. godini samo za iznajmljivanje polovnih aviona platila 21 milion evra što je za 6 miliona evra više nego 2014. godine, pretpostavlja se Etihadu, i u njih, tuđu imovinu, investirala još preko 6 miliona uz 8 miliona investiranih 2014.g.. Finansijski izveštaji ne obelodanjuju koliko je novca potrošeno na novi menadžment JAT-a, kao ni koliko je plaćeno Etihadu za konsalting. Za isto vreme, broj zaposlenih u Er Srbiji je povećan sa 1298 na 1393.

Mandatar, njegov najuži tim i Etihad preuzeli su upravljanje JAT-om sredinom 2013. godine. Od tada “novi” JAT pravi istorijske gubitke. U prvoj polovini 2013. godine, JAT je imao poslovni gubitak od oko 10 miliona evra. Novi Etihadov menadžment je u drugoj polovini godine napravio poslovni gubitak od oko 39 miliona evra i dobio subvenciju od oko 3 miliona evra, tako da je JAT u 2013. godini imao ukupan poslovni gubitak od 36 miliona evra.

Ovo je cena nesposobne vlade koju plaćaju svi građani Srbije. Podsećamo da je od penzionera u 2015.godini po izveštaju Fiskalnog saveta oteto oko 180 miliona evra. Barem 45 miliona evra od ovog novca je otišlo na, posle Beograda na vodi, mandatarev omiljeni privatni projekat: Er Srbiju.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com