DJB: Šta povezuje Klintonove, SNS i premijera Srbije?

Saopštenje pokreta „Dosta je bilo – Saša Radulović“ prenosimo u celosti:

„Oko aktuelnog premijera okupljaju se najskuplji lobisti i eksperti za komunikacije i marketinške strategije, počev od Tonija Blera, preko Franka Fratinija do Dominika Stros Kana, a informacije o lobiranju i ciljevima su sakrivenije nego ikad, kao i novac koji se troši na nepoznate ciljeve. U interesu je javnosti da zna koji su ciljevi i kakva je spoljno-politička strategija potrebna Srbiji, ali i da se o tome odlučuje u institucijama, a ne u kabinetu premijera za nejasne ciljeve.

Bil i Hilari Klinton

Vlada Srbije i kabinet premijera su više puta u javnosti tvrdili da od 2012. godine, kada je na vlast došla SNS, ne plaćaju lobiste u Americi i EU. Međutim, to se više puta ispostavilo kao netačno. Pokret Dosta je bilo, je po zahtevu za informacije od javnog značaja, od Ministarstva spoljnih poslova Srbije dobio informaciju da je i 2012. i 2013. godine Vlada plaćala lobiste u Americi, a među njima i poznatu lobističku firmu Podesta grupu, koja je radila za Miroslava Miškovića.

Prema informacijama dobijenim iz Ministarstva spoljnih poslova, Vlada je u 2012. godini platila 952.010 dolara za usluge lobiranja firmama iz moćne Podesta grupe i “30 points strategies” koja je i ranijih godina bila angažovana bez vidljivijeg rezultata. Od te sume je čak 300.000 dolara otišlo za usluge “Roberti + White”, zastupnicima moćne Podesta grupe. Inače, Podesta grupa, jedna od tri najmoćnije lobi kompanije u Vašingtonu, bliska je Klintonovima i njihovom krilu demokratske stranke. Dok stariji brat Toni Podesta, lobira za svoje klijente poput Miškovića ili Vlade Srbije, drugi brat Džon Podesta, vodi predsedničku kampanju Hilari Klinton.

U svetu lobista važi nepisano pravilo da jedan lobista ne može istovremeno raditi za sukobljene strane, a upravo se to dogodilo sa angažovanjem Podesta grupe. Postavlja se pitanje kakve zajedničke interese mogu imati Miroslav Mišković i Vlada Srbije ako angažuju istog čoveka i istu lobi kompaniju.

Da postoje mnogo dublje veze premijera i SNS-a sa porodicom Klinton pokazuje i najnoviji poziv za premijera da govori na plenarnoj sednici Fondacije Klintonovih. Kakva je veza premijera i jedne od najvećih političkih fondacija na svetu? Hilari Klinton je došla na čelo Stejt Departmenta 2009. godine. Upravo te godine je i tek formirani SNS, koji početkom 2009.godine nije imao ni dinar prihoda iz budžeta, počeo izgradnju svoje političke organizacije, za šta su bila potrebna značajna sredstva, a izvor je do danas ostao nepoznat javnosti u Srbiji.

Novinari su otkrili i da je za Vladu Srbije 2014. godine lobiranje radila velika marketinška agencija “Bell Potinger” iz Londona, ali je ostala dobro čuvana tajna ko je i koliko plaćao njihovo lobiranje.

Tajni izdaci za lobiranje, iako je reč o novcu poreskih obveznika Srbije, podrazumevaju i tajne ciljeve za koje se lobira. Šta su zadaci ovakvih lobista? Koji je kvalitet lobiranja? Da li se novcem građana Srbije plaća lobiranje za interese premijera koji se okružuje moćnim lobistima iz inostranstva, a tvrdi da oni nisu plaćeni iz budžeta. Suviše krupnih pitanja ostaje bez odgovora otkako je premijer počeo da gradi imidž velike podrške i velikih prijateljstava sa moćnim političarima na Zapadu. Da li su glasači SNS glasali za bliske veze premijera i Klintonovih?

Zahtevamo da se o strateškim ciljevima i eventualnom angažovanju lobista razgovara u institucijama, da se o donošenju spoljno-političke strategije konačno pita Skupština Srbije i da Vlada zaustavi trošenje novca građana Srbije za nepoznate ciljeve koji nisu u opštem, nego u interesu poslovnih kombinacija i održanja na vlasti.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com