EU: Skuplja korona nego Drugi svetski rat

Evropska unija se danas muči oko raspodele 750 milijardi evra za koliko će da se zaduži radi otklanjanja ekonomskih posledica epidemije koronavirusa.

O koliko je para reč, objasnila je nemačka televizija ARD: Maršalov plan za obnovu Evrope posle Drugog svetskog rata, koji je trajao pet godina, iznosio je 122 milijarde preračunato u današnje evre.

Šefovi država i vlada prvi put se od izbijanja epidemije sastaju uživo.

Spor na izmedju „štedljivih država“ (Austrija, Holandija, Danska i Švedska) i „država kohezije“ tiče se uslova pod kojima će biti podeljen bespovratni deo sredstava, a taj deo bi trebalo da iznosi 500 milijardi evra.

Štedljiva Holandija insistira da se pomoć, recimo Madjarskoj, uslovi poštovanjem evropskih zakona, o čemu madjarski premijer Viktor Orban neće ni da čuje.

Mali nije ni spor oko toga ko će kontrolisati trošenje para.

Skup će se još jednom pozabaviti evropskim budžetom za period 2021-2027. Glavna pitanja su kako nadomestiti 60-75 milijardi, koliko je uplaćivala Velika Britanija, i kako privoleti manje razvijene države da se manje izdvaja za poljoprivredu i procese ujednačavanja nivoa razvijenosti, a više u digitalizacuju i ekologiju…

Radi se o iznosu od oko 1.000 milijardi evra, na period od 7 godina.

Evropskom unijom predsedava Nemačka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com