FIFA suspendovala i Platinija

Nakon predsednika Sepa Blatera i generalnog sekretara Žeroma Valkea, FIFA-ina etička komisija na 90 dana je suspendovala i Mišela Platinija predsednika UEFA-e i potpredsednika FIFA-e.

Michel Platini

 

U sklopu istrage kažnjen je i bivši potpredsednik FIFA-e Čung Mong Jon, koji je na šest godina udaljen iz fudbala i mora platiti 100.000 švajcarskih franaka. Zanimljivo, korejski milijarder je uz Platinija bio najozbiljniji kandidat za Blaterovog naslednika.

Blater, Valke i Platini za vreme suspenzije ne smeju obavljati nikakve funkcije u fudbalu.

Blatter je optužen da je potpisao nepovoljan ugovor za FIFA-u i izvršio neopravdanu isplatu predsedniku UEFA-e Mišelu Platiniju. Radi se o iznosu od 2 miliona švajcarskih franaka, koliko je Platini primio 2011. radeći za Blatera.

Prvi čovek svetskog fudbala negira da je nezakonito isplaćivao Platinija, a njegovi advokati tvrde kako nije ni obavešten o postupku protiv njega.
Platini, koji želi naslediti Blatera na izborima u februaru, ističe kako je isplata navedenog iznosa bila „pravedna naknada“ za „konsultantske poslove“ obavljene dok je služio pod Blaterom.
Platini je potvrdio da je dao informacije policiji, ali da je to uradio u svojstvu svedoka.
Međutim, u švajcarski istražitelji ističu da Platnija u sklopu istrage o korupciji u FIFA-i tretiraju kao „osobu čiji je status između svedoka i optuženog“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com