Grčka: Kazna za šefa statistike – izdajnika!

Bivši šef grčke statističke službe Andreas Georgiju mora da plati 10.000 evra obeštećenja bivšem sefu jednog odeljenja statistike, odgovornom za falsifikovanje podataka, koje je Georgiju razotkrio 2010. godine, kad je izbila grčka kriza, piše Frankfurter algemajne cajtung. Georgiju odgovara za spletkarenje protiv oštećenog.

Georgiju je tada otkrio prave razmere grčkih deficita i falsifikate kojima su oni prikriveni, tvrdi nemački list.

Zbog kršenja grčkih zakona, protiv njega se istim povodom vodi više sudskih postupaka, a u jednome je prošlog leta osudjen na dve godine uslovno.

Nijedna dosad doneta presuda nije pravosnažna. Georgiju koristi pravo žalbe.

Njemu tek predstoji da se brani u postupku u kome, zbog otkrivanja tajni grčke statistike, državna tužiteljka Heni Dimitriju za njega traži doživotnu kaznu, piše FAZ.

Prenoseći ovu vest iz Grčke, nemački list i njegovi sagovornici medju nemačkim političarima, ne mogu da pronadju dovoljno reči kojima bi izrazili svoje zaprepašćenje i ogorčenje što se čovek, koji zaslužuje slavu heroja, tretira kao izdajnik. Bez obzira kako glase zakonske odredbe na koje se grčki tužilac poziva.

Nemački političari i mediji prednjačili su svojevremeno i u osudama Grčke, kao i zahtevima za oštre mere za ozdravljenje njene ekonomije, kad je ta zemlja zapala u ekonomsku krizu.

Posebno su bili ogorčeni u Bavarskoj. Kad je Grčka u 19. veku stekla nezavisnost, ta nemačka pokrajina im je poslala svog princa Ota Bavarskog i 2.000 službenika da im urede poreski sistem. Grci su ove službenike najurili brzo, a Ota nešto kasnije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com