Hoće li biti inflacije: Pelene poskupele 8,7 odsto i još će

Pitanje se za roditelje, posebno samohrane majke, u Americi uopšte ne postavlja: pelene su za poslednjih godinu dana poskupele za 8,7 odsto, a proizvodjači najavljuju dalji rast.

Vest je udarna na CNN-u i svim ostalim američkim medijima.

Mesečno je za pelene jednom detetu potrebno 80 dolara, a to je 8 odsto od federalne  minimalne zarade u SAD, koja iznosi 7.25 dolara po satu, posle oporezivanja, pokazuju istraživanja Dženifer Rejnels, vanredne profesorke sociologije na Državnom univerzitetu Kalifornija.

Porodice sa niskim primanjima sve češće imaju teškoće da svojoj deci obezbede pelene, pa je za 86 odsto poraslo njihovo obraćanje humanitarnim bankama za obezbedjenje pelena u odnosu na prepandemijsko vreme, prema podacima koje je objavilo 200 takvih banaka.

U SAD postoji 9,5 miliona samohranih roditelja, od čega su 80 odsto samohrane majke koje češće rade za niske plate i češće ostaju bez posla ili rade sa skraćenim vremenom zbog nege dece.

Da bi država mogla da interveniše sugeriše informacija da su pelene opterećene porezom na promet u 36 američkih država – taj je porez od 2,5 odsto u Virdžiniji do 7 odsto u Indijani, Misisipiju i Tenesiju.

Inače, na svetskom tržištu je registrovan ozbiljan rast cena nekih sirovina medju kojima je – drvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com