Imovina Borisa Berezovskog na doboš

Pošto je advokat Stiven Aterton obavestio nadležni sud u Londonu da sa poveriocima pokojnog ruskog olgarha Borisa Berezovskog nije postigao nikakav dogovor, taj sud je odlučio da se pristupi završnoj fazi bankrotstva i preostala imovina oligarha stavi pod stečajnu upravu odnosno proda.

Medju poveriocima Berezovskog su i britanski poreski organi koji imovinu preostalu za oligarhom terete potraživanjem od 46 miliona funti odnosno 69,2 miliona dolara, javlja Interfaks.

Ovu vest prenose ruski mediji i podsećaju da je Istražni komitet Ruske Federacije tražio od britanskih i švajcarskih organa da se imovina Berezovskog zamrzne pod sumnjom da je stečena pljačkom ruske države.

Šef Istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin za ruske medije je svojevremeno izjavio da je Velika Britanija donela načelan stav da ukradene kapitale neće vratiti Rusiji niti joj isporučiti osobe koje su predmet istrage u Rusiji, te da su izgledi da se Rusiji vrati kapital za čije se nelegalno prisvajanje sumnjiči Berezovski minimalni. Švajcarska je, naprotiv, na zahtev Rusije zamrzla 21 milion švajcarskih franaka koje su pripadale Berezovskom.

DFG

Zanimljivo je podsetiti da su nadležni ruski organi i od nadležnih organa Srbije tražili da omoguće zaplenu imovine koja, po njihovim nalazima, faktički pripada odbeglom oligarhu Berezovskom pri čemu se mislilo na akcije u Imleku, Bambi-Banatu, Knjaz Milošu. Tada je Denjub fuds grupa, koja upravlja imovinom tih firmi, saopštenjem demantovala da je Berezovski u navedenim firmama bilo suvlasnik, bilo investitor.

Ni mesec dana nakon ove vesti, ruski, američki i britanski mediji su objavili da je Berezovski izgubio petogodišnji sudski spor sa ženom, dvema kćerkama i majkom svog poslovnog partnera kontroverznog gruzijskog biznismena Badrija Patarkacišvilija i da je Patarkacišvilijeva zvanična supruga Ina Gudavadze sa kćerkama i svekrvom u sudskom sporu dokazala da su one beneficijari New World Value fonda sa sedištem u Holandiji, čijim investicionim aktivnostima i imovinom u Srbiji je upravljao fond Salford.

Po svemu sudeći nadležni organi u Srbiji nisu našli dokaza da Berezovski ima vasništva u citiranim firmama.

Berezovski i Abramovic

Berezovski je neposredno pre svoje smrti marta 2013. godine izgubio u Londonu sudski spor i sa drugim od svoja dva partnera Romanom Abramovičem, što ga je takodje skupo stajalo.

Ruski mediji se pozivaju na informacije britanskih medija prema kojima je Berezovski desetak dana pred smrt napravio testament i njime raspodelio imovinu vrednu oko 500 miliona funti.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com