Javna preduzeća na donacije i sponzorstva izvodila 1,3 milijarde

Javna preduzeća u Srbiji, od kojih većina posluje s gubitkom, u poslednje tri godine dala su 1,3 milijarde dinara za sponzorstvo i donacije, pokazalo je istraživanje BIRN-a.

Najviše novca na donacije i sponzorstva izdvajali su Elektroprivreda Srbije (EPS), JP Pošta Srbije, Srpska banka, Galenika, Aerodrom „Nikola Tesla“ i Elektromreže Srbije (EMS).

Podaci do kojih je BIRN došao, pokazuju da su javna preduzeća u protekle tri i po godine za donacije dala 840 miliona dinara, a još 466 miliona platila za sponzorstvo.

EPS je ukupno potrošio skoro pola milijarde dinara, što je više od trećine ukupnih troškova svih preduzeća obuhvaćenih ovim istraživanjem.

Jedna od donacija EPS-a prošle godine je 50 miliona dinara Arheološkom institutu u Beogradu, za obeležavanje 1.700 godina od izdavanja Milanskog edikta.

JP Pošta Srbije je za razliku od ostalih preduzeća dostavilo podatke samo za 2011. i 2012. godinu, a tokom te dve godine Pošte su izdvojile više od 178 miliona dinara za donacije i sponzorstavo.

Srpska banka je za tri i po godine ukupno u te svrhe potrošila 133,5 miliona dinara. Većina tog novca, 95 miliona, bile su donacije i sponzorstvo za sport, te je tako fudblaski klub Crvena zvezda dobio 26 miliona dinara.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com