Komunistički spomenici u Ukrajini našli kupca

„Evropska levica“ će ponuditi Ukrajini da otkupi spomenike iz sovjetskog perioda ili njihove ostatke, koji bi mogli da postanu žrtva procesa dekomunizacije u toj zemlji, zasnovanog na nizu zakona koji su u postupku donošenja

„Evropska levica“ je asocijacija 22 socijalističke, komunističke i levo orijentisane zelene stranke iz država članica EU i kandidata za članstvo u EU. Na čelu joj je predstavnik Komunističke partije Francuske Pjer Loran, a njegov je zamenik grčki premijer Aleksis Cipras. Sem KP Francuske i grčke Sirize, član ove asocijacije je i nemačka stranka Levica, kao i španski Podemos.

Glasnogovornik ove asocijacije Ana Kelman rekla je, a prenose ruski mediji, da aktivisti posebnog „Programa zaštite“ već sakupljaju novac za ovu kupovinu, ali nije rekla koliko su već sakupili i sa kime će u Ukrajini pregovarati.

„Ako novoj vlasti u Ukrajini nije porebna njena prošlost – ma kakva da je ona bila u Sovjetskom Savezu – znači, nije joj potrebna ni budućnost u savezu evropskom. Mi ćemo ostvariti svoj naum i obavezno ćemo spasiti bar deo  svetskog nasleđa koje dopalo ruku vandala“, rekla je Kelman a prenosi ruski list Vzgljad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com