Kudrin: Rusija neće bankrotirati

Bivši ruski ministar finansija i zagovornik liberalne ekonomije Aleksej Kudrin, veliki kritičar sadašnje ruske vlade, izjavio je da Rusiji ne preti državno bankrotstvo.

„Ni jednog trenutka nisam posumnjao u sposobnost države da ispunjava svoje obaveze po dugovima – kako unutrašnjim tako i spoljnim“, rekao je Kudrin na ekonomskom forumu nazvanom po bivšem ruskom liberalnom ekonomskom reformatoru Jegoru Gajdaru.

Kudrin, koji je sada šef Komiteta gradjanskih inicijativa, veliki je kritičar sadašnje ruske vlade na čijem je čelu Dmitrij Medvedev. Tokom prošle godine ozbiljno su po ruskim medijima razmatrane glasine prema kojima se zbog ekonomske krize u kojoj se Rusija nalazi sprema smenjivanje Dmitrija Medvedeva i da je mesto premijera ponuđeno upravo Kudrinu. Štab Kudrina je takve glasine demantovao.

U svojoj novogodišnjoj prognozi za 2015. godinu ruski list Gazeta, pozivajući se na mišljenje brojnih neimenovanih ruskih ekonomista, zaključuje da je „povratak Kudrina u rusku vladu u ovom trenutku malo verovatan“ jer ekonomska situacija u Rusiji nije tako loša da bi vlada trebalo da da ostavku, ali niko ne sumnja da je sam Kudrin taj veliki povratak (u vladu) sebi postavio kao cilj.

Kudrin je takođe ocenio da će se prihodi ruskog stanovništva ove godine smanjiti za 3 do 5 procenata, a u naredne 2-3 godine za 10 odsto ukoliko cena nafte ostane na nivou od 40 dolara za barel.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com