Londonska konferencija o Siriji: Očekuje se sedam milijardi dolara, Merkelova obećala dve

U Londonu se održava donatorska konferencija posvećena Siriji i migrantskoj krizi, na kojoj se očekuje da se prikupi oko sedam milijardi dolara.

Sirija

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da Nemačka planira da izdvoji 2,3 milijarde evra za pomoć toj zemlji do kraja 2018. godine i dodala da će njena zemlja samo ove godine izdbojiti 1,1 milijardi evra.

Premijer Aleksandar Vučić u Londonu predstavlja Srbiju, koja će za decu Sirije izdvojiti 500.000 evra.

Domaćini donatorske konferencije pod nazivom „Podrška Siriji i regionu 2016“ jesu britanski premijer Dejvid Kameron, nemačka kancelarka Angela Merkel, norveška premijerka Erna Sulberg, kuvajtski emir šeik Sabah el Ahmed el Sabah i generalni sekretar UN Ban Kimun.

Konferencija ima za cilj prikupljanje finansijskih sredstava za dugoročnu ekonomsku pomoć onima koji su raseljeni zbog sukoba u Siriji i podršku zemljama koje su primile migrante.

Na konferenciji će, prema najavama, biti postavljeni ambiciozni ciljevi kada je reč o obrazovnim i ekonomskim mogućnostima, kako bi se pomoglo izbeglicama, ali i zemljama koje su im pružile utočište.

Kriza u Siriji traje gotovo pet godina, u sukobima je poginulo, prema procenama UN, 250.000 ljudi, ranjeno 1,2 miliona.

Humanitarna pomoć je potrebna za 13,5 miliona ljudi, gotovo polovina stanovništva je raseljena, samo u 2015. 1,2 miliona, a broj sirijskih izbeglica trenutno iznosi 4,2 miliona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com