Mali: Stavovi Fiskalnog saveta prekonzervativni i više političkog nego ekonomskog karaktera

Ministar finasija u Vladi Srbije Siniša Mali ocenio je da Fiskalni savet Srbije u svojim analizama prevazilazi okvire konzervativizma uobičajene za fiskalne savete širom Evrope i te „stavovima više političkog nego ekonomskog karaktera pokušava da umanji dostignuća koja Srbija postiže poslednjih godina“.

Mali je, kako je saopštilo Ministarstvo finansija, reagovao na intervju predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića agenciji Beta .

U tom intervjuu, Petrović je rekao da Srbija zaostaje u privrednom rastu za zemljama Centralne i Istočne Evrope, kao što su Rumunija, Madjarska, Poljska i Slovačka.

Petrović je ocenio da je razlog za to loš kvalitet institucija, koji se pre svega ogleda u prevelikoj korupciji i nedovoljnom nivou vladavine prava.

„Gotovo po pravilu Fiskalni savet je taj koji redovno potcenjuje stope privrednog rasta Srbije. Podsetimo se samo da je za 2020. godinu Fiskalni savet procenjivao da će pad BDP-a iznositi 3 odsto, dok je Srbija sa padom BDP-a od svega 1 odsto zabeležila jedan od najboljih rezultata u Evropi. Takodje je za 2021. godinu prvobitna procena rasta Fiskalnog saveta iznosila 4 odsto a čak i MMF ima veći projektovani rast od 5 odsto”, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

„Pri tome rezultati iz prvog tromesečja 2021. godine su ohrabrujući, s obzirom da će rast BDP-a biti veći od 1 odsto iako smo u prvom kvartalu projektovali negativnu stopu rasta (-1,3%), a koji je podrazumevao godišnju putanju BDP-a od 6 procenata. Dakle, netačne su tvrdnje Fiskalnog saveta da podaci sa početka 2021. godine idu u prilog projekciji godišnjeg rasta od 4 odsto već naprotiv tekući trendovi u svim privrednim sektorima pokazuju da postoji više razloga za optimizam u pogledu revidiranja Vladine projektovane stope rasta BDP-a naviše”, rekao je Mali.

„Prognoze Svetske banke i Medjunarodnog monetarnog fonda za ovu godinu su da će privredni rast naše zemlje biti 4,5 odnosno 5 odsto. Naša Vlada je optimističnija, jer verujemo u preduzete mere, pa je stoga projektovan rast od 6 odsto. Naime, u drugom kvartalu planiran je rast od 10%, ali smo uvereni da možemo da rastemo 11,5 odsto. Ukoliko to uspemo, a nema razloga da gubimo optimizam, Srbija će se vratiti na stare staze ekonomskog uspeha i imaćemo rast od 6 odsto na kraju godine. To znači da ćemo biti na vrhu Evrope po pitanju uspešnosti naše ekonomije”, kategoričan je Mali.

On je podsetio da je nizak nivo investicija bila jedna od glavnih zamerki Fiskalnog saveta, koji je predlagao da taj nivo bude 5% BDP-a.

„Taj nivo je dostignut još 2019. godine, a za 2021. godinu udeo javnih investicija bi trebalo da bude rekordnih 7,2 odsto BDP-a. Srednjoročna poredjenja sa zemljama Centralne i Istočne Evrope su neumesna budući da su one znatno ranije završile proces tranzicije, a Srbija je dodatno zbog neodgovorne politike prethodne vlasti morala da sprovodi fiskalnu konsolidaciju koja se dodatno odrazila na rast”, odgovorio je ministar finansija u Vladi Srbije na intervju predsednika Fiskalnog saveta agenciji Beta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com