Miler, Sečin, Jakunjin – plate na sunce

Vlada Rusije je obavezala sve direktore državnih kompanija, njihove zamenike i glavne knjigovodje da na sajtu svojih kompanija moraju objaviti podatke o svojim prihodima i rashodima, kao i prihodima i rashodima svojih supruga i maloletne dece.

Kako piše ruski list Komersant, ta se obaveza odnosi u prvom redu na kompanije kao što su Gasprom i njegovog šefa Alekseja Milera, Rosnjeft i njenog šefa Igora Sečina, Železnice Rusije i njihovog šefa Vladimira Jakunjina, pa zatim Rosatom, Aeroflot i slične.

Dosad su rukovodioci državnih firmi ove podatke morali da dostave vladi, ali nisu imali obavezu da ih javno prezentuju. Vlada je davala rok od 60 do 90 dana svim zainteresovanim državnim organima, šefovima političkih partija i medijima da iniciraju proveru nekog od tih podataka.

Kako piše Komersant, u Rosnjefti su već saopštili da platu svog šefa Igora Sečina neće objaviti kako ne bi davali „konkurentnu prednost konkurenciji“.

Plata Igora Sečina, koji je po rang listu Forbsa drugi po moći Rus u svetu, bila je predmet sudskog spora. Sečin je tužio Forbs Rusija da je objavio njegovu godišnju platu koja ne odgovara istini i tako naštetio njegovom ugledu. Sud je presudio u korist Sečina.

Plata šefa Rosnjefta bila je i povod za jedno pitanje na godišnjoj konferenciji za štampu ruskog predsednika Vladimira Putina kada je on rekao da ne zna kolika je plata Igora Sečina.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com