Minimalni porez za multinacionalke: Tek istorija, a već pukotine!

Na svetu ima 200-tinjak država, a njih 7 su se dogovorile o svetskoj poreskoj reformi i to u subotu euforično proglasile za – istoriju i poresku revoluciju.

Multinacionalne kompanije će ubuduće plaćati korporativni porez od najmanje 15 odsto, dogovorili su ministri finansije Grupe 7 najrazvijenijih država.

Kako će tačno novo poresko pravilo biti sprovedeno nije još precizirano.

Ovo nije prvi pokušaj da se stane na kraj poreskim rajevima, ali je prvi put samouvereno objavljeno da im je – odzvonilo.

I stavljena tačka na trku u snižavaju poreza.

U završnoj izjavi sa skupa pomenut je i zahtev OECD-a da se nadje formula za pravedniju raspodelu prava na oporezivanje dobiti velikih multinacionalki, a misli se, podvlači nemački javni servis ARD, na digitalne koncerne koji uglavnom potiču iz SAD, kao što su Gugl, Amazon, Fejsbuk.

Najpoznatije multinacionalke su vest o  istorijskom dogovoru primile s filozofskim mirom i čak je pozdravile.

Ali jutro je pametnije od večeri, a nedelja od subote, pa su već u nedelju otkrivene prve pukotine u subotnjem oduševljenju.

Naime, da bi odluka o minimalnom porezu od 15 odsto, inače kompromisom modifikovana američka ideja, bila sprovedena sa njome bi u julu trebalo da se saglasi Grupa 20 najrazvijenijih država i navodno se sa najvećom zebnjom očekuje reakcija azijskih članica grupe

Organizacije zabavljene borbom za ekonomsku pravičnost spustile su na zemlju poresku revoluciju i istoriju, koju su ministri finansija počeli da stvaraju u subotu.

Šefovi organizacije Oxfam i International Tax Justice Network kritikovali su dogovor jer globalnom stopom od 15 odsto ceo svet se pretvara u poresku oazu poput Irske, Švajcarske, Singapura, velikih sedam profitira, a na teret najsiromašnijih država.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com