MMF se opet predomislio: Sad traži od zemalja u razvoju da podignu poreze

Šefica Medjunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva pozvala je ministre finansija siromašnijih država da povećaju  poreske prihode uvodjenjem progresivnog oporezivanja i minimalnog poreza za firme, koji će biti osiguran medjunarodnim sporazumima.

Ranije je globalni minimalni porez za firme od 21 odsto predložila administracija američkog predsednika Džoa Bajdena, kao jedan od novih  izvora finansiranja njegovog infrastrukturnog plana vrednog 2.000 milijardi. Pored poreza na bogate. Uvodjenjem globalnog minimalnog poreza na firme, a ideja je dobila podršku G20, bila bi navodno stavljena tačka na izbegavanje poreza seljenjem u tkz. poreske rajeve.

Medjunarodni monetarni fond se ovim idejama priključio.

MMF je, kako piše Frankfurter algemajne cajtung, procenio da će zemljama u razvoju do 2025. godine biti potrebno 450 milijardi dolara za savladavanje korona-krize i vraćanje na put rasta, a tolike pare neće moći da se obezbede kroz medjunarodnu pomoć. Zato MMF ocenjuje da je pomenuto povećanje poreskih prihoda, s tržištem na uvodjenju minimalnog poreza za firme, neophodno.

Medjunarodni monetarni fond je bio veliki propagator uvodjenja poreza na dodatu vrednost, kao najizdašnijeg indirektnog poreza, poreza na potrošnju. Od 1990. godine uvelo ga je 120 zemalja. A studija Tulane univerziteta, čije zaključke citira FAZ, sad pokazuje da u bogatim zemljama siromašniji gradjani više dobijaju od socijalnih i drugih davanja države nego što plaćaju poreza, dok u zemljama u razvoju, upravo zahvaljujući indirektnim porezima, siromašniji gradjani su neto platiše, više poreza plaćaju nego što na ime finansijske pomoći dobijaju!

MMF se predomislio: sad traži da se uvodjenjem progresivnih poreskih sistema oporezuju bogati i globalnim minimalnim porezom firme.

Svetska banka se ovoj ideji protivi. Čuveni projekat te medjunarodne organizacije „Doing business“ prema ekonomiji prijateljskom smatra onu zemlju koja od firmi ne uzima više od 26 odsto na ime poreza i doprinosa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com