MMF: Zemlje Persijskog zaliva da manje troše

Međunarodni monetarni fond (MMF) apelovao je na zemlje Persijskog zaliva da zbog sniženih cena nafte smanje potrošnju i ubrzaju ekonomske reforme, kako bi se smanjili fiskalni rizici.

MMF upozorava da bi Saudijska Arabija, najveći proizvođač nafte u regionu, već sledeće godine mogla da ima budžetski deficit.

Niska cena nafte povećaće pritisak na lokalne vlade da smanje potrošnju i ukinu politički osetljive energetske subvencije, uprkos velikim deviznim rezervama koje su stvorene za vreme visoke cene nafte, navodi se u izveštaju MMF-a.

Pad cena nafte smanjiće ekonomski rast u Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Kataru, Bahreinu, Omanu i Ujedinjeni Arapskim Emiratima za jedan odsto. Ove zemlje su prošle godine imale ekonomski rast od 4,1 odsto, a ove bi trebalo da imaju 4,4.

Na Bliskom Istoku i u severnoj Africi predviđen je rast BDP-a od 3,8 odsto, ipak rast BDP-a je u opasnosti zbog pada cena nafte i pogoršanja konflikata u regionu.

Zemlje na Bliskom istoku moraju da poboljšaju obrazovanje, smanje energetske subvencije i birokratiju, obuzdaju rast plata u javnom sektoru i ohrabre svoje državljane da potraže posao u privatnom.  I ako se cene nafte vrate na ovogodišnji maksimum reforme su neophodne kako bi se sačuvao fiskalni balans, zaključuje se u izveštaju MMF-a.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com