Moody’s podiže rejting Rusiji, Zapad joj sprema nove sankcije

Pošto je dugoročni kreditni rejting Rusije, prvi put od 2014. godine, podigla na nivo investicionog (Baa3), rejting agencija Moody’s je na investicioni nivo danas podigla i kreditni rejting grada Moskve, 12 krupnih ruskih kompanija i 12 finansijskih institucija i poslovnih banaka.

Odluka agencije Moody’s praktično se poklopila s najavom novih zapadnih sankcija Rusiji.

Ruski mediji su preneli vest britanskog TV kanala Sky News da Evropska unija i SAD rade na uvodjenju novih sankcija Rusiji zbog hapšenja 24 ukrajinska mornara 25. novembra prošle godine pod optužbom za nezakonit prelazak granice u Kerčenskom prolazu.

Sky News, pozivajući se na svoje izvore, ocenjuje da bi sankcije mogle da budu uvedene narednih nedelja, a Fajnenšel tajms tvrdi da će se to desiti u roku od dva meseca.

Agencija Moody’s ocenjuje da ruska ekonomija, posle niza mera koje su preduzele ruske izvršne i finansijske vlasti, nije više tako ranjiva od tih sankcija i može ih izdržati bez materijalne štete po kreditni rejting države.

Pri tome je naročito ustaknut veoma nizak nivo ruskog državnog duga – samo 13,5 odsto BDP-a, što je jedna od najnižih stopa javnog duga u svetu.

Moody’s je podvukao „veoma nizak državni dug, značajnu državnu imovinu, pa sledstveno tome, spoljni nacionalni dug, koji pada, uz valutne rezerve države, obezbedjuje suštinski nivo sigurnosti u situaciji kad i dalje postoje strukturni izazovi“.

Prenoseći ove vesti, ruski analitičari hvale hiperkonzervativnu politiku zaduživanja ruskih finansijskih vlasti zahvaljujući kojoj Rusija ima verovatno najbolji kvalitet spoljnog duga. Ali oni, istovremeno, upozoravaju da mnoga pitanja u ruskoj ekonomiji nisu rešena, a medju njima je ključno pitanje rasta.

„Odluka Moody’s-a može dovesti do velikog dotoka kapitala. Moody’s je priznala da je Rusija mnogo toga kod kuće dovela u red. Rusija se više ne nalazi u situaciji da je pad cena nafte slomi i učini nesposobnom da namiruje svoje račune“, kaže za poslovni list Vzgljad Ilja Fejgin, stariji stručnjak za strategiju Wallach BethCapital LLC-a.

Agencija Fitch nije spuštala rejting Rusije na „nivo djubreta“, a Standard&Poors je februara 2018. godine, posle tri godine, vratila Rusiji investicioni kreditni rejting.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com