Muke Sberbanke i u Ukrajini

Ruska Sberbanka, pa i njena banka–kćerka u Ukrajini priznala je dokumenta samoproglašene Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike za čime je usledila nasilna reakcija ukrajinskih radikala, koji su, izmedju ostalog, zazidali ulaz u glavnu filijalu Sberbanke u Kijevu u  trenutku kad su se unutra nalazili njeni zaposleni i blokirali rad bankomata te banke. Pre toga je ta dokumenta priznala ruska država.

Na predlog Nacionalne banke Ukrajine ukrajinski predsednik Petro Porošenko je potpisao ukaz o uvodjenju sankcija koje se odnose na pet ruskih banaka u Ukrajini: Sberbanku, VTB, Prominvestbanku, VS banku i BM banku. Ovim bankama je zabranjen iznos kapitala iz Ukrajine. Stručnjaci su, medjutim, odmah primetili da slobodnog iznosa kapitala iz Ukrajine ni dosad nije bilo – svaku operaciju je morala da odobri Nacionalna banka Ukrajine, tvrde stručnjaci koje su konsultovali mediji, od 2015. godine nije odobrila nijednu isplatu dividendi van granica Ukrajine, na primer.

Smatra se da Ukrajina želi da prinudi ruske vlasnike da prodaju svoje banke u Ukrajini, mada stručnjaci ocenjuju da bi za takav posao teško bilo naći kupca.

Sberbanka je najveća ruska banka i u vlasništu je Centralne banke Rusije. Ta je banka u odgovor na akcije radikala i mere ukrajinske države uvela niz ograničenja u poslovanju s fizičkim i pravnim licima u Ukrajini. Na prmer, pravna lica dnevno sa računa u anc ne mogu podići veći iznos od  3 miliona grivni (110 000 dolara), a fizička lica veći iznos od 30 000 grivni (1100 dolara). Ograničena su i zaduživanja po kreditnim karticama.

Ruska Državna duma je u petak uputila pismo parlamentima država članica EU, Evropskom parlamentu, Parlamentarnoj skupštini OEBS, generalnom sekretaru Saveta Evrope, sve ih pozivajući da iskoriste svoje nadležnosti kako bi zaustavili pogrom ruskih banaka u Ukrajini i dali ocenu akcija Kijeva. Državna duma upozorava da su akcije ukajinske države protivne obavezama koje je ona preuzela prema Savetu Evrope i prema Sporazumu  Evropska unija – Ukrajina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com