Nacionalizuju imovinu najbogatijeg Ukrajinca Rinata Ahmetova

Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike počele su sa nacionalizacijom firmi koje ulaze u sastav holdinga DTEK u vlasništvu najbogatijeg Ukrajinca Rinata Ahmetova, javili su ukrajinski mediji pozivajući se na informacije zaposlenih u kompaniji.

Rinat Ahmetov

Odluka o nacionalizaciji, navodno, podložna je ponovnom odlučivanju.

Prema oceni Forbsa Ukrajina, Ahmetov je i tokom 2015. godine ostao na vrhu liste najbogatijih Ukrajinaca sa imovinom čija vrednost se procenjuje na 6,9 milijardi dolara. Ali, magazin napominje da je vrednost aktiva Ahmetova prvi put u novijoj istoriji njegovog biznisa gotovo prepolovljena. Razlozi leže u padu potražnje za čelikom u Kini i Evropi samo tokom ove godine za 10 odsto, dok je ta tražnja u Zajednici nezavisnih država smanjena tokom 2014. godine za 3,2 odsto zbog krize u Ukrajini i sankcija uvedenih Rusiji.

Glavna imovina Ahmetova koncentrisana je u Luganskoj i Donjeckoj oblasti pa su njemu najveću štetu nanele vojne operacije u te dve oblasti, podvlači Forbs Ukrajina. Najveće iskušenje za firme Ahmetova bilo je zaustavljanje Avdeevskog koksohima koji je koksom snabdevao firme biznismena u Marijupolju – Azovstalj i MMK sa imenom Iljiča.

Nove vlasti Krima nacionalizovale su krimske pogone Ukrtelekoma i Krimenergo. U Ahmetovljevoj firmi Sistem kapital menadžment pripremaju pokretanje medjunarodnih sudskih postupaka radi povraćanja ovih firmi ili dobijanja obeštećenja za njih, izveštavao je Forbs pre nego što je doneta najnovija odluka o nacionalizaciji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com