NBS demantuje: Transparentno se javio samo jedan ponuđač, tri puta

Narodna banka Srbije je u sredu oštro reagovala na analizu Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava prema kojoj „povezane firme bez konkurencije dobijaju milionske poslove od NBS“.

U reagovanju NBS se tvrdi da se radi o „neistinitim i zlonamernim navodima“ i da je NBS nabavku informatičkih usluga i opreme „kao i sve druge postupke javnih nabavki sprovela transparentno i u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama“.

„Dodele ugovora za predmetne nabavke vršene su u otvorenom postupku, koji predstavlja najtransparentniji postupak javne nabavke. U takvom otvorenom postupku nabavke – što znači da su mogli da se jave svi ponuđači koji ispunjavaju sve propisane uslove u skladu sa zakonom – javio se samo jedan ponuđač”, komentariše NBS navode pomenutog Centra i još skreće pažnju na zakonske mogućnosti za žalbu koje je u vezi s konkursima NBS imao svaki privredni subjekat.

Pozivajući se na podatke pribavljene od Kancelarije za javne nabavke, Toplički centar za demokratiju i ljudska prava (www.topcentar.org.rs) je objavio da se NBS nalazila medju 100 najvećih naručilaca u 2020. godini sa tri nabavke ukupne vrednosti 2.165.002.000 dinara ili 18.415.206 evra.

Radilo se, prema navodima Centra, o sledećim nabavkama: „transformacija, infrastrukturnih sistema, servisa i platformi za obradu i pohranjivanje podataka“, „rešenja za optimizaciju i digitalizaciju administrativno – tehničkih i ključnih poslovnih procesa NBS“ i „aplikativna rešenja za unapredjenje deviznog i racunovodstvenog poslovanja i infrastrukturnih dobara sa podrškom“.

Sve tri nabavke sprovedene su u otvorenom postupku i u svakoj je učestvovao samo jedan ponuđač.

„Dobitnik u oštroj konkurenciji u prvoj nabavci, vrednoj 8,16 miliona evra, je Smart Investment Group d.o.o Beograd, dok je dobitnik u druge dve nabavke, čija je ukupna vrednost 10,25 miliona evra preduzeće Soft 4 Smart d. o. o Beograd”, navodi se na sajtu Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava.

„Većinu poslova Smart Investment Group d. o. o. je dobio na tenderima Narodne banke Srbije. Smart Investment Group d.o.o Beograd je u periodu od 2017. do 2020. godine izlazio kao pobednik u 8 javnih nabavki od čega je u 6 postupaka učestvovao samo jedan ponuđač, a u preostala dva postupka 2 ponuđača”, navodi Toplički centar za demokratiju i ljudska prava.

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava, na osnovu podataka Agencije za privredne registre iznosi i sumnju da se radi o dve povezane firme jer je „izvesna Maja Jakovljević osnivač i jedini vlasnik Smart Investment Group d.o.o Beograd“, a kao direktorku firme Soft 4 Smart jedini vlasnik te firme je navodno naveo takodje Maju Jakovljević.

Prema sadašnjim podacima Agencije za privredne registre, Maja Jakovljević se navodi samo kao vlasnik firme Smart Investment Group.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com