NBS savetuje: Štedite u dinarima, a ne u evrima

Devizna štednja građana Srbije na kraju septembra ove godine je iznosila 9,3 milijardi evra, dok je dinarska štednja do istog datuma iznosila 49,3 milijardi dinara.

Kako je saopštila Narodna banka Srbije, devizna štednja je u prvih devet meseci ove godina povećana za 0,3 milijarde evra. Što se dinarske štednje tiče, ona je od kraja 2012. godine do septembra ove godine utrostručena.

„Ovi podaci jasno ukazuju na poverenje stanovništva u domaći bankarski sistem“, ističe NBS.

Iz te finansijske institucije dodaju i da je „analiza isplativosti dinarske u odnosu na deviznu štednju oročenu na godinu dana uz pretpostavkui zanavljanja štednog uloga uvećanog za kamatu (i umanjenog za porez kod devizne štednje“ ukazuje da je u poslednjih sedam godina bilo isplativije štedeti u dinarima“.

„Primera radi, štediša koji je septembra 2010. godine položio 100.000 dinara na dinarsku štednju i svake godine obnavljao ugovor, dobio bi u septembru 2017. godine oko 35.000 dinara (ili skoro 300 evra) više u odnosu na štedišu koji bi u istom periodu i uz iste pretpostavke položio 100.000 dinara u evrima na deviznu štednju“, kažu u NBS.

Dalje, dinarska štednja je i u poslednjih godina dana bila isplativija od devizne, objašanjava NBS.

„Štediša koji je septembra 2016. godine položio 100.000 dinara na dinarsku štednju, dobio bi u septembru 2017. godine gotovo 6.000 dinara više (ili oko 50 evra više) u odnosu na štedišu koji bi u istom periodu i uz iste pretpostavke položio 100.000 dinara u evrima na deviznu štednju“, navodi se u ovoj analizi.

NBS u prilog dinarskoj štednji ističe više kamatne stope, nisku i stabilnu inflaciju, postignutu i očuvanu „relativnu stabilnost dinara prema evru u proteklih pet godina“, kao i povoljniji poreski tretman prilikom štednje u dinarima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com