Neće cena nafte večno da pada

Guvernerka Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina izjavila je da cena nafte ne može večito da pada te da se može očekivati jačanje rublje. I pored tog optimističkog očekivanja Centralna banka Rusije je za danas utvrdila kurs ruske valute prema dolaru i evru od 40,2125 rubalja za dolar i 51,0538 rubalja za evro.

“Na kurs rublje, naravno, utiče cena nafte , ali hoću posebno da podvučem da svi ti faktori deluju jedno ograničeno vreme . Ako govorimo o ceni nafte i ako pogledamo na istoriju, imali smo periode kad je cena nafte padala , i svi su mislili da će padai dugo, večno. Ali desi se prelom-doduše, niko ne zna kad će se taj prelom dogoditi- i cena krene naviše, i to, naravno, utiče na kurs valute”,rekla je Nabiulina za RIA Novosti.

Ranije je Cenralna banka usije objavila svoju projekciju kreditno-monetarne politike od 2015. do 2017.godine u kojoj je priznala da bi produženo snižavanje cene nafte i jačanje odliva kapitala, moglo negativno da utiče na rusku ekonomiju. A krajem septembra je Centralna banka Rusije objavila da je uradila stres –scenario i za slučaj da cena nafte padne i ispod 60 dolara za barel, piše ruski poslovni list Vzgljad.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com