Niko ne sluša SAD: Španija, Austrija i Južna Koreja pristupile AIIB-u

Španija, Austrija i Južna Koreja postale su države osnivači Azijske investicione banke za infrastrukturu (AIIB), saopštilo je Ministarstvo finansija Kine.

Konačan broj država sa statusom osnivača AIIB-a biće poznat 15. aprila, a za sada je poznato da će među njima, između ostalih, biti i Rusija, Nemačka, Velika Britanija i Francuska.

Sve države koje su nakon 31. marta poslale zahtev za članstvom u AIIB-u mogu postati samo „obične“ članice, što znači da mogu da glasaju, ali nemaju pravo da učestvuju u pisanju programa i pravila.

Azijska investiciona banka za infrastrukturu, kako je isplanirano, davaće kredite za gradnju železničkih i putnih pravaca, aerodroma i ostalih infrastrukturnih projekata u Aziji. Početni kapital AIIB-a iznosi 50 milijardi dolara, a očekuje se da koliko ove godine bude povećan na 100 milijardi.

Sjedinjene Američke Države protive se osnivanju ove međunarodne finansijske institucije, iako su američki zvaničnici u poslednjih nekoliko nedelja u pomirljivom tonu govorili o AIIB-u, pre svega zbog toga što će Svetska banka, u kojoj SAD vedre i oblače, izgubiti značajan deo tržišta osnivanjem AIIB-a.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com