Nurijel Rubini upozorava: Šokovi ponude prete inflacijom, pa čak i stagflacijom

Za razliku od nekih velikih centralnih banaka, koje tvrde da će inflacioni pritisak perioda ekonomskog oporavka biti prolazan i brzo nivelisan, poznati američki ekonomista dr Nurijel Rubini poznat i kao „dr Propast“ upozorava da će „relaksirana monetarna i fiskalna politika, zbog niza kontinuiranih šokova na strani ponude, u godinama koje dolaze početi da vrši kontinuirani inflatorni i najzad stagflacioni pritisak“ nešto slično onome što se dogodilo posle naftnog šoka 70-tih.

U tekstu napisanom za Project Syndicate, na koji se poziva finanzen.net, Rubini kao jednu od prvih tačaka, koja upućuje na kontinuirani sekularni rast inflacije navodi preterane američke fiskalne podsticaje za oživljavanje privrede koja se već oporavlja brže nego se očekivalo. Radi se o paketu podsticaja vrednom 3.000 milijardi dolara donetom u proleće 2020. godine, pa  o konjukturnom paketu vrednom 900 milijardi dolara iz decembra 2020. godine i paketu od 1.900 milijardi iz marta 2021. Plus infrastrukturni paket od 2.000 milijardi, koji tek treba da se potvrdi.

Tako su SAD mnogo jačim merama reagovale na korona-krizu nego na globalnu finansijsku krizu 2009. godine, konstatovao je Rubini.

Centralne banke su, tvrdi Rubini, izgubile nezavisnost. One sada dobrovoljno finansiraju budžetske deficite vlada, a u vreme kad javna i privatna zaduženost raste, teret dugova se na podnosljivom nivou može držati samo kombinacijom niskih kratkoročnih i dugoročnih kamata. Normalizacija monetarne politike izazvala bi ovog trenutka pad tržišta obveznica i recesiju. Tako centralne banke gube nezavisnost i previše će se ustezati sa podizanjem kamata što govori u prilog dužeg inflacionog perioda, smatra Rubini.

A povratak inflacije bi imao teške ekonomske i finansijske posledice, upozorava američki ekonomista.

On, kako prenosi finanzen.net, savetuje da se na oku drži čitav niz potencijalno negativnih šokova ponude, kao što su na primer trgovinsko-političke prepreke, poremećaji u lancima snabdevanja i zaoštravanje američko – kineskog trgovinskog rata jer su pretnja potencijalnom rastu i faktori koji troškove proizvodnje mogu gurati naviše.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com