Poslušali Trampa: Fed snizio kamatu prvi put za poslednjih 10 godina

Federalne rezerve Amerike donele su odluku da svoju ključnu kamatnu stopu snize za 25 baznih poena odnosno na 2 do 2,25%.

To je prvo sniženje kamatne stope Fed za poslednjih deset godina, preneo je portal finanzen.net.

Opis ekonomske situacije u Americi, koju je uz odluku o sniženju kamata dao Fed, učvrstio je posmatrače u uverenju da je najviša američka monetarna vlast popustila pred pritiscima američkog predsednika Donalda Trampa. Taj se opis ni za dlaku ne razlikuje od onog u junu kad je Fed odlučio da kamatu zadrži na istom nivou: najverovatnije scenario za ubuduće su stabilna ekspanzija privredne aktivnosti, dobro stanje na tržištu rada i stopa inflacije oko cilja od 2%, ali rizici ostaju.

Šef Fed-a Džerom Pauel je, medjutim, takva tumačenja odbacio i ponovio da političke opservacije nikada u Federalnim rezervama Amerike nisu igrale ulogu pri donošenju odluka.

On je precizirao da je Fed relaksirao svoju monetarnu politiku kako bi se unapred osigurao od rizika, a kao rizike je naveo slabu svetsku privredu, nesigurnosti u spoljnoj trgovini i nisku inflaciju. On je pomenuo deflacioni pritisak koji traje u celom svetu zbog koga se centralne banke širom sveta odlučuju za relaksaciju monetarne politike.

Pauel je dodao da nije rekao da će Fed samo jednom sniziti kamatu, ali nije rekao ni da je Fed na početku jedne serije snižavanja svoje ključne kamate.

Poslednji put je Fed svoju kamatnu stopu u seriji snižavao 2007. i 2008. godine dok u decembru 2008. godine nije pala na minimalnih 0-0,25%.

Fed je 2018. godine povećao svoju kamatnu stopu 4 puta, u decembru te godine dostigla je nivo od 2,25-2,50%.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com