Putin igra na zlato i pobeđuje

Rusija nastavlja da povećava svoje zalihe zlata, što bi u budućnosti moglo pozitivno da se odrazi na njenu ekonomiju. S obzirom na to da se može očekivati „povratak“ inflacije u SAD, Japanu i evropskim zemljama, zlato će ponovo biti aktivnije razmatrano kao alternativa dolaru, piše Ingo Narat, analitičarka nemačkog lista Handelsblat, a prenosi Sputnjik.

zlato

„Sudeći po statistici (koju je predstavio Svetski savet za zlato), u poslednje vreme nijedna druga zemlja se nije tako odlučno bavila kupovinom zlata kao Rusija. Od početka prošle godine Putin je ’naručio‘ ni mnogo ni malo – gotovo 283 tone ovog plemenitog metala. Trenutna tržišna vrednost ove količine zlata je 11 milijardi dolara“, piše list.

Analitičarka smatra da se takva slika potpuno uklapa u situaciju sa berzanskim zlatnim fondovima, podsećajući da je Majkl Harnet, strateg banke Meril Linč, već dao „rizičnu izjavu i preporučio kupovinu zlata“.

„On očekuje da će sledeće godine u SAD, Evropi i Japanu državni rashodi biti mnogo veći. Po njegovom mišljenju, to će dovesti do ’povratka‘ inflacije. Tada bi zlato ponovo moglo da izazove interesovanje“, navodi Handelsblat.

List smatra da kopni nada da će Uprava federalnih rezervi SAD ove godine povećati referentnu kamatnu stopu, zbog čega treba očekivati dalje slabljenje dolara.

„Zlato se često posmatra kao valuta alternativna dolaru. Cena zlata raste, a američka valuta gubi pozicije“, naglašava Ingo Narat.

List tvrdi da će se berze ponovo okrenuti zlatu kao izvoru stabilizacije ekonomskog stanja.

„Vrlo je moguće da je Putin napravio unosan posao“, zaključuje analitičarka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com