Rebalans budžeta ili koliko je ekonomski opravdana pomoć gradjanima

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali predstavio je poslanicima u skupštinskom Odboru za finansije Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2021. godinu, kojim je predvidjeno povećanje rashoda budžeta, u odnosu na inicijalni, za 19,9 milijardi dinara.

Prihodi i primanja budžeta iznosiće 1.356,2 milijardi dinara, a ukupni rashodi i izdaci 1.768,4 milijardi dinara.

Tako će deficit republičkog budžeta porasti na 412,2 milijardi dinara ili 3,5 milijarde evra.

Mali je rekao da je rebalans budžeta bio neophodan da bi se nastavila borba protiv pandemije Covid-19, umanjile negativne posledice pandemije po gradjane, da bi bio nastavljen privredni rast, kao i ulaganja u kapitalne projekte i zdravstvo.

On je podsetio da su prethodna dva paketa podrške privredi i gradjanima 2020. godine iznosila 704 milijarde dinara ili 12,9 odsto BDP-a. Na osnovu trećeg paketa podrške, koji se finansira ovim rebalansom, „privreda i gradjani će svakog meseca dobiti neki vid podrške, ukupno 275 milijardi dinara“.

Mali je rekao da se za državnu pomoć od tri puta po pola minimalne zarade za mala, srednja, velika preduzeća i preduzetnike prijavilo oko 271.000 pravnih lica, a u aprilu je već isplaćeno za 1.130.000 zaposlenih.

Do kraja aprila prvu uplatu od ukupno 600 evra po autobusu za narednih 6 meseci dobiće autobuski prevoznici, rekao je Mali.

Do kraja aprila biće uplaćena i pomoć gradskim hotelima – 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi.

Preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju svi naši gradjani na KiM dobiće po 100 evra, uključujući i decu, a nezaposleni medju njima dobiće 200 evra.

Od 28. aprila do 15. maja svi punoletni gradjani Srbije, koji se za to prijave, dobiće po 30 evra, a u novembru još 30 evra. Za penzionere je predvidjeno još 50 evra, pa će oni dobiti 110 evra, a za nezaposlene, koji su registrovani na birou rada, dodatnih 60 evra, rekao je Mali.

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović je konstatovao da se ovim rebalansom deficit republičkog budzeta povećava za 2 milijarde evra.

„Jedna milijarda evra novih troškova je opravdana i u nekim delovima izuzetno dobro usmerena, a druga milijarda nepotrebna je i ekonomski neodrživa”, rekao je Petrović.

On je rekao da je Fiskalni savet još kod drugog kriznog paketa iz jula 2020. godine imao zamerku što je taj paket „nefokusiran i neselektivan, što se pomoć daje svim preduzećima, i onima koja su pogodjena i onima koja nisu pogodjena, čak šta više i onim preduzećima koja izuzetno dobro posluju zahvaljujući pandemiji“.

„Mi smo istražili, i malo ko u uporedivim zemljama daje svima, a pogotovo ne u 2021. godini”, rekao je Petrović.

On tvrdi da medjunarodna istraživanja pokazuju da je ekonomski i fiskalni multiplikator para datih gradjanima minimalan, te pare dobrim delom idu na uvoznu robu, njihov doprinos BDP-u je 0,1 – 0,2 procentna poena.

„Te pare se neće vratiti u budžet preko PDV-a i akciza, preciznije, vratiće se u minimalnom iznosu od 10 odsto, odnosno od 450 miliona jedva 45 miliona će se vratiti u budžet”, rekao je Petrović i dodao da to nije ni dobra socijalna politika jer se daje i onima koji imaju i onima koji nemaju.

„Ne postoje te pare stavljene sa strane, koje vlada može da isplati gradjanima i penzionerima, do tih para će se doći zaduživanjem svih poreskih obveznika i biće vraćene uz kamatu”, rekao je Petrović.

Ova argumentacija je naljutila ministra finansija Sinišu Malog.

„Pomoć našim gradjanima se ne meri multiplikatorima, dakle govorimo o životu ne o multiplikatorima 1 ili 1,1 uvaženi profesore”, rekao je ministar finansija Siniša Mali pred Odborom za finansije Narodne skupštine Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com