Rusi iznose novac na Zapad

Prema analizi Centralne banke Rusije, u koju je uvid imao ruski list Izvestija, gradjani Rusije su ubrzano počeli da iznose novac na Zapad još dok je ukrajinska kriza tek ulazila u oštriju fazu, pa su u prvom kvartalu ove godine iz Rusije izneli 13,1 milijardi dolara, ili za 40 odsto više nego u prvom kvartalu prošle godine, i to najviše u Švajcarsku – 3,3 milijarde. Trend iznošenja novca nastavio se i u drugom kvartalu, ali je nešto oslabio, pa su ruski gradjani iz Rusije izneli 10 milijardi dolara ili za 16 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Posle Švajcarske (3,3 mld u prvom i 1 mld u drugom kvartalu) najatraktivnija destinacija bile su SAD (1,1 milijarda plus 578 miliona), pa Velika Britanija, Australija, Nemačka, Kina, dok je iznošenje novca u države Zajednice nezavisnih država smanjeno.

Stručnjaci koje citira Izvestija tvrde da su ruski gradjani ove godine ubrzano počeli da iznose novac iz svoje zemlje pre svega zbog gubitka poverenja u bankarski sektor – prošle godine je licencu izgubilo 29, a ove godine 55 banaka u Rusiji. A sem toga, u Rusiji je osigurana suma od 700.000 rubalja (jedan evro oko 48 rubalja), a u SAD suma od 250.000 dolara, a u Evropi 100,000 evra. Na pretvaranje štednje u devize i njeno prenošenje u inostranstvo, ruske gradjane je ponukao i pad rublje, kao i sankcije Rusiji, naravno.

Ruski gradjani su, prema istom izvoru, i vraćali novac u Rusiji, ali manje nego u istom periodu prošle godine. U prvom kvartalu su vratili 4,8 milijardi dolara (prošle godine 5,7 milijardi) , a u drugom kvartalu 4,5 milijardi dolara (4,6 milijardi).

Sem ove aktivnosti fizičkih lica, kapital je iz Rusije iznošen i na druge načine.

Neto izvoz kapitala iz Rusije porastao je u prvom kvartalu ove godine za 73 odsto u odnosu na prvi kvartal 2013, i to sa 28,2 milijarde dolara na 48,8 milijardi. „Novac su pre svega iznosili VIP-ulagači“, citira Izvestija jednog bankara.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com