Rusija tvrdi da je od Svetskog prvenstva zaradila oko 3 milijarde dolara

Ruski premijer Dmitrij Medvedev početkom ovog meseca je izjavio da su ruski prihodi od Svetskog prvenstva u fudbalu za nešto više od 200 milijardi rubalja veći od troškova organizacije tog dogadjaja.

Troškovi organizacije su iznosili oko 650 milijardi rubalja, rekao je Medvedev a preneli su ruski mediji. To je ispod deset milijardi dolara.

Medvedev je dodao da su to velike pare, ali kad se uporede s tekućim troškovima obična suma – toliki su mesečni rashodi za funkcionisanje ruskog penzionog sistema.

Trenutni kurs ruske rublje je 68 rubalja za dolar.

Predsednik Organizacionog komiteta „Rusija 2018“ Arkadij Dvorkovič je, prema navodima ruskih medija, izjavio da će se puni efekti organizacije Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji meriti još dugo vremena i tu, kako je citiran, misli na porast turističkog priliva, razvoj zemlje i druge efekte,koje je teško izmeriti za kratko vreme.

Prema navodima američke mreže za ekonomske informacije CNBC, Dvorkovič je ranije procenio da su investicije u pripreme tog dogadjaja uvećale bruto domaći proizvod Rusije za 14 milijardi dolara (što je 1 odsto BDP-a) i kreirale 220.000 radnih mesta.

Pomenuta televizijska mreža tvrdi da od organizacije svetskih prvenstava u fudbalu sigurno i najviše zaradjuje FIFA.

Od organizacije Svetskog prvenstva u Rusiji, FIFA bi trebalo da je ostvarila prihod od 6 milijardi dolara ili za 25 odsto više nego od Svetskog prvenstva 2014. godine,koje je organizovano u Brazilu i koštalo je 15 milijardi dolara.

CNBC navodi da zemlja organizator stiče pravo da njena fudbalska reprezentacija na prvenstvu učestvuje direktno, bez kvalifikacija, ali je obavezna da FIFA-u i njene partnere oslobodi poreza kako na dobit tako na promet. Ta mreža tvrdi da je Nemačka, organizator prvenstva 2006. godine po tom osnovu FIFA-i transferisala 272 miliona dolara.

Najveći problemi organizacije svetskih prvenstava nastaju pošto su ona odavno završena: kod organizatora, koji je morao da uloži veliki novac u novu infrastrukturu (stadione, hotele…) postavlja se pitanje kako ih uposliti i bar pokriti troškove, koje proizvode.

CNBC kao primer navodi Brazil i tvrdi da se Mane Garincha, najveći stadion koji je u toj zemlji izgradjen za Svetsko prvenstvo 2014. godine, za čiju gradnju je potrošeno oko 500 miliona dolara, danas koristi kao parkiralište za autobuse.

Generalni direktor Organizacionog komiteta Svetskog prvenstva 2018. Aleksej Sorokin, medjutim, tvrdi da to u Rusiji neće biti slučaj.

„Nismo izgradili ništa suvišno, nismo nastojali da izgradimo bilo šta ekskluzivno za turnir. Sve izgradjeno će u punom obimu koristiti naši gradjani“, rekao je Sorokin.

Potrebno je da prodje neko vreme da bi se videlo da li je njegova tvrdnja tačna. Tek FIFA je najvišim ocenama ocenila rusku organuzaciju najgledanijeg svetskog sportskog dogadjaja.

Moskovski stadion Lužnjiki, na kome je odigrana finalna utakmica izmedju Francuske i Rusije, FIFA je proglasila za najbolji na svetu, pre svega po vidljivosti polja sa tribina. Posle rekonstrukcije, Lužnjiki može da ugosti 81.000 gledalaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com