Saudijska Arabija bi mogla da bankrotira do 2020!

Ukoliko nastavi sa trenutnom politikom trošenja, Saudijska Arabija bi do 2020. godine mogla da bankrotira, mišljenje je Međunarodnog monetarnog fonda.

Saudijska Arabija

Saudijska Arabija će ovu godinu završiti sa budžetskim deficitom od čak 21,6 odsto, dok će naredne godine državni račun biti u minusu za 19,4 odsto.

„Postizanje fisklane održivosti, na srednji rok, biće poseban izazov s obzirom na potrebu da se stvori više od 10 miliona radnih mesta u regionalnim zemljama izvoznicama nafte do 2020. godine. Pad cena nafte smanjio je prihode regionalnih izvoznika za zapanjujućih 360 milijardi dolara“, rekao je Masud Ahmed, MMF-ov direktor za Bliski istok i Centralnu Aziju.

Budžetski deficit u toj državi nije zabeležen još od 2009. godine, a zbog njega je vlast u Rijad već prodala obveznice vredne 15 milijardi dolara, ali i izvukla desetine milijardi iz deviznih rezervi.

Najveći problemi Saudijske Arabije su niska cena nafte, za šta je umnogone zaslužna upravo megalomanska proizvodnja te države, ali i troškovi zbog sukoba u regionu.

Rijad 80 odsto svojih prihoda ostvaruje upravo od izvoza „crnog zlata“.

Podsetimo, američka mreža Bloomberg nedano je izvestila da Saudijska Arabija već šest meseci nije platila građevinare angažovane na mnogobrojnim projektima širom države.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com