Saudijska Arabija osniva fond težak 2.000 milijardi dolara

Najveći svetski izvoznik nafte Saudijska Arabija planira stvaranje ogromnog fonda kako bi zemlja spremno dočekala postnaftnu eru, izjavio je zamenik prestalonaslednika Muhamed bin Salman.

Saudijska Arabija

Fond za javne investicije (PIF) će na kraju kontrolisati imovinu vrednu više od 2.000 milijardi dolara i pomoći Saudiskoj Arabiji da smanji zavisnost od nafte, čiji je pad cena u proteklih godinu dana uzdrmao finansije kraljevstva.

Kako tvrdi Salman, fond već ima udeo u kompanijama kao što su „Saudi Basic Industries“ (drugi najveći proizvođač hemikalija na svetu) i Nacionalnoj komercijalnoj banci (najveća banka u Saudijskoj Arabiji).

„Nesumnjivo, to će biti najveći fond na svetu“, rekao je Salman.

Ko deo nove strategije, Rijad planira da proda akcije državne energetske kompanije „Saudi Armaco“ i da je transformiše u industrijski konglomerat, prenosi RT. Saudijska Arabija planira da privatizuje to preduzeće do 2018. godine.

„U roku od 20 godina, mi ćemo biti ekonomija koja ne zavisi uglavnom od nafte“, kazao je Salman.

Zbog niskih cena nafte deficit budžeta Saudijske Arabije ove godine će iznositi 87 milijardi dolara. Rijad 80 odsto svojih prihoda ostvaruje prodajom nafte.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com