Sberbank: Indeks Ivanovih porastao

Ruska državna Sberbanka objavila je svoj najnoviji  kvartalni indeks poverenja potrošača, poznatiji kao Potrošački indeks Ivanovih nazvan tako po najčešćem ruskom prezimenu Ivanov i nameran da predstavi potrošačke karakteristike ruske srednje klase.

„Da je korupcija glavni problem koji izaziva zabrinutost misli 59 odsto ispitanih što je maksimum za poslednje dve godine. Na drugom mestu je nezaposlenost – sa 55 odsto ili 4 procentna poena više nego prethodnog kvartala. Samo 18 odsto ispitanih brine kurs rublje odnosno 2 procentna poena manje nego prethodnog kvartala“, navodi se u analizi Analitičkog odeljenja „Sberbank KIB“.

„Indeks potrošačkog poverenja koji je malo pao u poslednem kvartalu 2016. godine sa minus 15 u trećem na minus 16 u četvrtom kvartalu, u prvom kvartalu 2017. godine je porastao do minus 10 odsto“, rezultat je istraživanja Sberbanke.

Kao što je zabrinutost zbog korupcije na najvišem nivou od 2015. godine tako je indeks potrošačkog poverenja na najvišem niovu za poslednje dve godine.

Rast potrošačkog poverenja objašnjava se niskom inflacijom u prvom kvartalu 2017. godine i jačanjem rublje.

Istraživanjem je obuhvaćemo 2.300 gradjana starosti od 18 do 64 godine u 164 grada Rusije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com