Sberbank: Maksim Poljetajev odlazi ili ostaje?

Sberbank je danas izdala saopštenje kojim je potvrdila da Maksim Poljetajev, glavni čovek te banke za pregovore s Agrokorom, odlazi s visokog mesta potpredsednika Banke za biznis i korporacijske poslove.

Banka je saopštila da će Poljetajeva zameniti Aleksandar Vedjahin, koji je dosad u Upravi banke bio zadužen za rizike.

Ruski mediji su razumeli da je ovim saopštenjem potvrdjena vest Rojtersa o iznenadnom i tajnovitom  odlasku Poljetajeva iz banke.

Medjutim, popodne je Sberbank saopštila da je Poljetajev u stvari napredovao s mesta potpredsednika Banke na mesto savetnika predsednika Germana Grefa. Navodno će se koncentrisati na sprovodjenje nagodbe o Agrokoru.

Izvor ruskog lista Vedomosti tvrdi da se Poljetajev sam povukao s mesta potpredsednika.

Odlukom da zadrži svoje udele u budućem Agrokor holdingu i trgovačkom lancu Merkator, do kojih je došla konverzijom svojih potraživanja, Sberbank (i u manjoj meri ruska VTB) je izazvala nedoumicu, a kod Hrvata i političku podozrivost.

Medjutim, treba posetiti da je VTB nedavno za 138 milijardi rubalja odnosno oko 2 milijarde evra otkupila od biznismena Sergeja Galickog udeo (29,1%) u jednom od najvećih ruskih trgovačkih lanaca Magnit i tako postala dominantan vlasnik, objašnjavajući to novim modelima komunikacije s klijentima.

S druge strane, German Gref je neki dan pozvao rusku državu da proda Sberbank umesto da povećavanjem poreza namiče nedostajućih 8.000 milijardi rubalja (nešto više od 100 milijardi evra) za realizaciju majskih ukaza šefa ruske države.

“ Smatram da (državi) nije neophodan kontrolni paket u Sberbanci.Ne vidim nijedan razlog zbog koga ga treba držati“, rekao je Gref i dodao da je “ Sberbanka za razliku od nekih drugih kompanija priča koja,se apsolutno može prodati“.

On je rekao da je državne banke bolje prodati nego im, kako predlaže Federalna antimonopolska agencija, braniti da kupuju novu aktivu.

Danas je Vlada Rusije donela odluku da poveća porez na dodatu vrednost sa 18 na 20%.Ministarstvo finansija se istovremeno odazvalo i na Grefov privatizacioni zov.

Zamenik ministra finansija Aleksej Mojsejev je rekao da bi prodajom državnih kompanija mogao da bude obrzbedjen novac za realizaciju majskih ukaza predsednika države.U te svrhe može biti prodat i udeo u Sberbanci, prenosi njegove reči list Vefomosti,  ali država ne namerava da se odrekne kontrole u toj banci.

Centralna banka Rusije vlasnik je 52, 32 % akcija s pravom glasa u Sberbanci , a ako se računaju privilegovane akcije centralna banka Rusije kontroliše 50% plus 1akcijy.

Gref je i ranije insistirao na privatizaciji Sberbank, u čemu ga je podržavao, u medjuvremenu zbog mita osuđeni, ministar ekonomskog razvoja Aleksej Uljukajev.Protiv su bili guvernerka Elvira Nabuilina i predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je ideju ocenio prevremenim.

German Gref tvrdi da u Rusiji država kontroliše 66,2% bankarskog sektora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com