Sečin: Zajam Rosnjeftu dobar za celu Rusiju

Šef najveće ruske naftne (državne)  kompanije Rosnjeft Igor Sečin izjavio je da će dodela čak 49 milijardi dolara toj kompaniji iz ruskog rezervnog Fonda nacionalnog blagostanja delovati dobro na celu rusku ekonomiju.

Sečin je, kako prenose ruski mediji, rekao da će taj novac imati „multiplikovan efekat na ekonomiju cele države“.

Njegovo mišljenje ne dele svi ni u Rusiji, a ni u medjunarodnim rejting agencijama.

Torsten Nestman, potpredsednik rejting agencije Moody’s, koja je neki dan snizila rejting i ruskoj državi, državnim banakama i kompanijama, rekao je u Moskvi: „To je velika suma, 49 milijardi dolara. Pa koliko će ostati za ostale, ako znamo da u tom Fondu ima ukupno 80 milijardi dolara“.

Nestman je, kako prenosi TAS, dodao da tako velika pozajmica Rosnjefti predstavlja „rast rizika za celu rusku ekonomiju i rejting Rusije“.

Fond nacionalnog blagostanja pri Ministarstvu finansija Rusije, jedan je od dva ruska rezervna fonda koji se puni dažbinama na naftu kad njena cena prelazi 100 dolara za barel. U Fondu je, kako je objavilo to Ministarstvo, trenutno 83,2 milijarde dolara.

Aleksandar Šohin, predsednik Saveza industrijalaca i preduzetnika Rusije ocenio je da će taj potez države smanjiti konkurentnost na ruskom tržištu nafte. On smatra da je iz Fonda nacionalnog blagostanja država mogla da daje kredite privatnim kompanijama uz zalogu njihovih akcija, a da je ovoliko kreditiranje državne kompanije samo nedopustiva subvencija.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com