Šefovi da pripreme odlazak: Akcija Dojče bank samo 6,35 evra

Ne samo veliki akcionari, i Evropska centralna banka (ECB) očekuje da Paul Ašlajtner, predsednik Nadzornog odbora Dojče bank, izloži plan svog povlačenja sa te funkcije iako mu mandat ističe tek 2021. godine, piše Frankfurter algemajne cajtung.

Austrijanac Ašlajtner prošle godine je bio najbolje plaćeni predsednik Nadzornog odbora medju predsednicima 30 najjačih  nemačkih firmi koje formiraju index Dax. Njegova godišnja zarada je iznosila 858.333 evra prema 424.000 evra, koliko je iznosio prosek za Dax.

Danas se održava Skupština akcionara banke i dan je počeo padom njene akcije na novu rekordno nisku cenu od 6,35 evra.

Od početka godine, akcija banke, koju su nekad navodili kao nedostižan primer bankama u Srbiji, izgubila je 9% od svoje vrednosti.

Pokušaj banke da svom poslovanju da novi impuls integracijom sa drugom po veličini nemačkom Komerc bankom nije dobio podršku stručnjaka. Pregovori o tome su otkazani.

Ašlajtner je pred akcionarima izjavio da nije bilo nikakvog pritiska da se dve banke integrišu.

„Nisam osetio politički pritisak na Nadzorni odbor sa bilo koje strane. A isto tako, ni ovaj Nadzorni odbor ni ja lično nismo vršili bilo kakav pritisak na upravu u prilog toj integraciji”, rekao je Ašlajtner.

Dojče bank je prošle godine, prvi put od 2014. godine, poslovala s dobiti. Medjutim, ističu nemački mediji, u prvom kvartalu 2019. godine banka je ostvarila dobit od 201 milion evra, dok su njeni američki konkurenti ostvarili milijarde dobiti.

Banka je trenutno u fokusu političkog interesa u SAD zbog kredita koje je Deutsche Bank Trust Company America odobrila biznismenu Donaldu Trampu, pre nego što je postao predsednik SAD.

Danas je, javile su svetske agencije, savezni sudija Edgardo Ramos u Njujorku odlučio da Dojče banka mora dati na uvid američkom kongresu podatke o tim kreditima. Sudija je odbacio žalbu podnetu u ime američkog predsednika, njegovo troje najstarije dece i njihovih 7 firmi. Prema podacima od prošle godine, Dojče banka je Trampu odobrila ukupno 130 miliona dolara kredita za poslove s nekretninama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com