Šta je opasnije za evro: Nexit ili Frexit?

Gert Vilders ili Marin Le Pen? Od čije pobede bi evro-zona trebalo više da strepi?

Komentatori, koji su se poslednjih meseci dobro ispromašivali, ne veruju da će Gert Vilders, posle današnjih parlamentarnih izbora u Holandiji, imati koalicioni kapacitat da udje u holandsku vladu, čak i ako bi bio relativni pobednik.

Uticaj Vildersovog negativnog odnosa prema evru takodje se minimizira jer, kaže za Frankfurter algemajne cajtung Leon Konelisen glvani ekonomista fondacije Robeko, „samo je 25 odsto Holandjana protiv evra, mi smo mala trgovačka nacija – Nexit bi bio samoubistvo“. Uostalom, kaže isti Konelisen, čak i kad bi se evro-zona raspala Holandija bi, kad su monetarne stvari u pitanju, sledila Nemačku, kao uvek!

Holandjanima je veća briga francuska Marin Le Pen, šefica Nacionalnog fronta, nego njihov Gert Vilders. Jer, smatra Konelisen, i Brexit i Nexit su mačji kašalj prema Frexit-u. Marin Le Pen ima jasan program uvodjenja novog franka umesto evra.

„Izlazak Francuske iz evro-zone izazvao bi finansijsku krizu koja bi trajala godinama“, kaže Kornelisen i dodaje da bi nastao stampedo iz evra u dolar. On smatra da će već biti dovoljno da Mari Le Pen pobedi u prvom krugu… Svejedno što francuski procenitelji čvrsto stoje na poziciji da ona u drugom krugu gubi, bilo od Emanuela Makrona, bilo od Fransoa Fijona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com