Šta vi mislite: Imamo li mi oligarhe, po kriterijumu Ukrajine

Dakle, Ukrajina je ljubimica Zapada, kome mi težimo, i njen predsednik sigurno nije na svoju ruku u proceduru pustio zakon kojim bi čuvene ukrajinske oligarhe trebalo pre svega politički zauzdati.

Kako su Ekonomske Vesti već objavile, kriterijum za upadanje na zvaničnu listu oligarha je imovina vredna milion egzistencijalnih minimuma i više, vlasništvo ili kontrola nad medijima, monopol na nekom od tržišta i politički uticaj.

Dakle, imamo li mi, po ovim  kriterijumima, oligarhe?

U Ukrajini je egzistencijalni minimum trenutno oko 20 odsto prosečne plate, a od ove godine će biti 40 odsto prosečne plate u godini koja je prethodila donošenju aktuelnog budžeta.

Ako bi smo analogni iznos izračunali u Srbiji potencijalni kandidati za dopadanje na listu oligarha u Srbiji bi bili svi koji poseduju bogatstvo od 125 miliona dolara (ako je egzistencijalni minimum 20 odsto prosečne plate) ili 250 miliona dolara (ako je minimum 40 odsto prosečne plate), poseduju medije, imaju monopol na nekom tržištu i vrše politički uticaj.

Dakle, imamo li mi takve?

Ukrajina je na braniku zapadne demokratije i o tome ko jeste, a ko nije oligarh odlučivaće Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu.

A ko dopadne u zvanični registar oligarha neće moći da učestvuje u privatizaciji velikih objekata, neće smeti da finansira političke stranke i moraće, kao poslanici i državni službenici, da podnosi imovinsku karticu.

Prema najnovijem rejtingu magazina Forbs, kako su preneli ukrajinski mediji, da bi se neko 2021.godine plasirao medju 100 najbogatijih Ukrajinaca morao je da ima bogatstvo od najmanje 125 miliona dolara.

Ukupno bogatstvo prvih ukrajinskih 100 uvećano je tokom krizne 2020.godine za 42 odsto na 44,5 milijarde dolara.

A prvih deset imaju bogatstvo od 780 miliona evra do 7,6 miliona dolara, a to su : Rinat Ahmetov (7,6 milijardi), Viktor Pinčuk (2,5 milijarde), Konstantin Ževago (2,4), Igor Kolomojski (1,8), Genadij Bogoljubov (1,7), Aleksandar i Galina Gerega (1,7), Petar Porošenko (1,6), Vadim Novinski (1,4),  Aleksandar Jaroslavski (820 miliona dolara), Jurij Kosjuk ( 780 miliona dolara).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com