Standard end Purs potvrdio kreditni rejting Srbije

Agencija Standard end Purs potvrdila je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou „BB minus“ uz zadržavanje stabilnih izgleda za njegovo poboljšanje, saopštila je Narodne banke Srbije.

Standard end Purs

Kada je reč o kreditnom rejtingu za kratkoročno zaduživanje, ova agencija potvrdila je rejting Srbije na nivou „B“.

Prema oceni Agencije Standard end Purs, potvrda kreditnog rejtinga zasniva se na očekivanju da će nova Vlada nastaviti da sprovodi program fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, što bi trebalo da dodatno poveća poverenje investitora u pogledu ulaganja u Srbiju.

Kako se ocenjuje u saopštenju, visok neto priliv direktnih stranih investicija u iznosu od 5,5 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2015. godini u potpunosti je pokrio deficit tekućeg računa. Time je doprineo smanjenju rizika eksterne likvidnosti u uslovima povećane neizvesnosti u međunarodnom okruženju, navodi se u saopštenju.

Standard end Purs navodi da je bankarski sektor u Srbiji adekvatno kapitalizovan i likvidan, dok problematični krediti beleže pad, posebno kod privrede, zbog oporavka prerađivačke industrije.

U saopštenju se ističe da bi rejting mogao da bude povećan ako Vlada istraje u sprovođenju fiskalne konsolidacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com