Svi protiv Miloša Zemana, čak i Prag

Češki predsednik Miloš Zeman izazvao je oštre reakcije sa svih strana predlogom da se Ukrajina zadovolji nekom materijalnom kompenzacijom za Krim.

„Po mom mišljenju, biće neka kompenzacija Ukrajini – ili u finansijskom vidu, ili u nafti i gasu“, rekao je Zeman pred Parlamentarnom skupštinom saveta Evrope.

U slučaju da se Ukrajina sa takvim rešenjem ne složi, doći će do „evropskog rata“, rekao je Zeman.

„Mi moramo da izbegnemo evropski rat i vi morate to da razumete“, rekao je Zeman.

Predlog su odmah odbacili i Kijev, i Moskva i vlasti Krima. A od njega se ogradio i premijer Češke.

„Ukrajina je revoltirana izjavama predsednika Miloša Zemana u vreme njegovog istupa pred Parlamentarnom skupštinom Saveta Evrope“, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine ocenjujući predlog o prodaji Rusiji „teritorije Ukrajine“ kao „apsolutno neprihvatljiv“.

„Ukrajina nikada neće trgovati svojom teritorijom, svojim vrednostima i svojom slobodom“, navedeno je u tom saopštenju.

Oglasile su se i vlasti Krima: „Pitanje Krima konačno je zatvoreno. Takav je stav predsednika Rusije. Za gradjane Krima i Rusije baš taj stav je jedino prihvatljiv i nesumnjiv. Sva ostala mišljenja su subjektivna“.

Na svom Tviter nalogu se oglasio i premijer Češke, čiji je Zeman predsednik: „Istup Zemana pred Savetom Evrope, zapanjujuće se razilazi s našom spoljnom politikom. Predsednik nije imao mandat češke Vlade“, napisao je Boguslav Sobotka.

Ipak komentatori smatraju da je istup Zemana znak da se Evropa umorila od ukrajinske krize.

Uz to je na čelo Parlamentarne skupštine Saveta Evrope izabrana Srela Kiriakides s Kipra. Ona je pobedila kandidata Litvanije, smatra se glasovima onih koji lobiraju za povratak delegacije Rusije u PACE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com