Trampova pobeda obara pezos, a podiže DINAR!

Trenutno vođstvo Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima oborilo je vrednost glavnih indeksa na azijskim berzama, meksičkog pezosa, nafte, ali je s druge strane porasla vrednost zlata i, primetila je američka medijska mreža Blumberg, dinara!

No, da krenemo od početka.

Berze u Japanu i Hong Kongu, ali i u Australiji, u minusu su oko 3 odsto nakon prvih izveštaja o Trampovoj izbornoj nadmoći nad Hilari Klinton. Daleko važniji su izveštaji sa američke berze – glavni fjučersi (Dow Jones, Nasdaq i S&P) su u crvenom zaa u proseku 5 odsto!

Cena nafte trenutno je oko 3 odsto niža u odnosu na period pre pristizanja rezultata sa američkih birališta. Sirova nafta tipa Brent izgubila je 3,32 odsto vrednosti, a američka laka nafta (WTI) 3,82 odsto.

Kao što je i očekivano s obzirom na Trampovu „anti-meksičku retoriku“, među valutama trenutno je najveći gubitnik pezos. Meksička valuta je u minusu 10,5 odsto!

Interesantno je, a moguće uopšte nevezano za američke izbore, da se trenutno u 10 valuta sa najvećim rastom nalazi i naš dinar. Valuta Republike Srbije trenutno je u plusu 1,96 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com