Tužilaštvo za prisluškivanje traži pritvor za novinara Dragana Pavlovića Latasa

Sutra ističe zakonski rok Specijalnom javnom tužilaštvu Makedonije, čiji zadatak je bio da podigne optužnice zasnovane na materijalima dobijenim nelegalnim prisluškivanjem.

To tužilaštvo je na današnjoj konferenciji za štampu objavilo da je podiglo 17 optužnica u 18 predmeta koji se odnose na 94 fizičkih i 7 pravnih lica. Oni se terete za izborne ucene, zloupotrebu službenog položaja, zloupotrebu javnih sredstava, kršenje zakona kod javnih nabavki…

Tužilaštvo je zatražilo pritvor za veći broj lica medju kojima su bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski, bivši šef Uprave za bezbednost Saša Mijalkov, bivša ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska, ali i glavni urednik skopske televizije Sitel Dragan Pavlović Latas.

Zanimljivo da svi predmeti imaju naziv koji počinje sa“T“:  Titanik, Target, Tenk, Traektorija, Trezor, Tortura, Tenderi, Tarifa, Tabla, Total, Tifani, Transporter…

Tužilaštvo nije podnelo optužnicu u slučaju navodnog nelegalnog finansiranja stranke VMRO-DPMNE koja je na vlasti bila od 2006. do 2017. godine, ali je najavilo da istragu nastavlja iako mu zakonski rok za podizanje optužnica ističe sutra.

Opozicioni mediji su primetili da nijedna optužnica nije podignuta protiv članova ili lica bliskih albanskoj stranci Demokratska unija za integraciju, koja je sa VMRO-DPMNE Makedonijom vladala od 2008. godine, a sada je deo vladajuće koalicije sa SDSM.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com