UNS: Tanjug povećao prihode i smanjio rashode, ipak napravio gubitak

Udruženje novinara Srbije objavilo je danas svoju analizu finansijskih izveštaja JP Novinska agencija Tanjug za 2016. godinu, na šta je direktorka Tanjuga Branka Djukić reagovala saopštenjem da finansijski izveštaji tog javnog preduzeća nisu usvojeni jer Vlada Srbije kao osnivač nije izabrala Nadzorni odbor Tanjuga niti su njena ministarstva dala mišljenje o tome da li u tom slučaju izveštaje može da usvoji Upravni odbor kome je, po zakonu, prestao mandat.

U Udruženju novinara Srbije napominju da su svoju analizu napravili na osnovu finansijskog izveštaja Tanjuga objavljenog na sajtu Agencije za privredne registre, a koji je potpisala upravo Branka Djukić.

U analizi UNS-a se navodi da je Tanjug 2016. godinu završio s neto gubitkom od 51.265.000 dinara, dok je 2015. godinu to preduzeće završilo s neto dobiti od 34.119.000 dinara.

„Poslovna 2016. godina završena je s negativnim finansijskim rezultatom, tako da TANJUG JP nema obaveze po osnovu poreza na dobit za 2016. godinu“, piše u obrazloženju finansijskih izveštaja, a prenosi UNS.

Dalje se navodi da je Tanjug prošle godine povećao prihode od prodaje na domaćem i inostranom tržištu za više od 6 miliona dinara, a rashode smanjio za više od 100 miliona, ali to nije bilo dovoljno da pokrije smanjenje priliva od donacija i subvencija. Priliv od donacija i subvencija 2015. godine je iznosio 195.394.000 dinara, a 2016. godine samo 3.000.000 dinara.

One thought on “UNS: Tanjug povećao prihode i smanjio rashode, ipak napravio gubitak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com