Ukrajina: Ruske sankcije su nas koštale 98 milijardi dolara

Ruske ekonomske sankcije koštale su Ukrajinu 98 milijardi dolara od 2012. do 2015. godine, navodi se u izveštaju „Ukrajinska trgovinska politika“ koji je prosleđen Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

Ukrajina i Rusija

„Obim trgovine sa Ruskom Federacijom, koja je ranije bila naš najveći trgovinski partner, postepeno opada od 2012. godine (sa oko 24,3 odsto u 2012. na 12,7 odsto u 2015. godini), uglavnom zvog uvođenja nelegalnih i diskriminatorskih trgovinskih ograničenja, ukupno Ukrajina je izgubila oko 98 milijardi dolara“, navodi se u izveštaju.

Izvoz metala i minerala iz Ukrajine u EU je smanjen, ali je udeo izvoza u EU porastao sa 22,3 odsto tokom 2012. na 34,1 odsto tokom 2015. godine.

U martu, ukrajinsko Ministarstvo za ekonomski razvoj smanjilo je prognozu rasta BDP-a za prvi kvartal 2016. godine sa jedan odsto na nulu, navodeći upravo ruske sankcije kao glavni razlog.

Dekretom ruskog predsednika Vladimira Putina sporazum o slobodnoj trgovini sa Ukrajinom suspendovan je početkom ove godine. On je rekao da odluka Kijeva da otvori svoje granice za robu iz EU ugrožava ruske ekonomske interese i izrazio zabrinutost da bi Ukrajina mogla ilegalno da plasira na rusko tržište evropsku robu koja je pod sankcijama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com