Uljukajev: Valutna kontrola se ne razmatra

Mada analitičari i poslovni ljudi kao vrlo verovatan dalji razvoj dogadjaja u Rusiji predvidjaju dalje povećanje ključne kamate Banke Rusije i uvodjenje neke vrste valutne kontrole, ruski ministar ekonomskog razvoja Aleksej Uljukajev je juče kategorično tvrdio da na juče hitno sazvanom sastanku kod ruskog premijera Dmitrija Medvedeva nije bilo ni reči o bilo kakvim merma valutne kontrole.

Ali o merama za povećanje valutne likvidnosti i merama regulatornog nadzora se govorilo, rekao je Uljukajev i precizirao: “Te mere će biti usmerene na obezbedenje boljeg bilansa tražnje i ponude na unutrašnjem deviznom tržištu kroz povećanje podrške valutnoj likvidnosti banaka Rusije”.

Uljukajev je rekao da je “situacija komplikovana, ali nismo mi ni prvi ni poslednji koji prolaze kroz komplikovane situacije”.

On je pozvao gradjane Rusije da “čuvaju pare u onome u čemu su ih dosad čuvali”.

Banka Rusije je povećala svoju ključnu kamatnu stopu sa 10,5 na 17 odsto, a ipak je kurs rublje u utorak doživo dramatična kretanja nadole. Analitičari veruju da će sada sačekati da vidi dalji razvoj dogadjaja pre nego što se možda odluči a dalje drastične korake.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com