Ustavni sud odlučio: Kontrola stanarina ne narušava vlasnička prava

„U javnom je interesu da se preduzmu protivmere potiskivanju ekonomski slabijih grupa stanovništva iz najtraženijih delova gradova“,  pa je intervencija u vlasnička prava ustavna, jednoglasno je odlučio Ustavni sud Nemačke i odbacio inicijativu jedne stanodavke za ocenu ustavnosti nemačkog zakona kojim se postavlja gornja granica nivou stanarina.

Kako prenosi Biznis insajder Nemačka, Sud je na temelju prethodnog stava zaključio da se mehanizmom za ograničavanje stanarina ne krše ni pravo vlasništva, ni ustavom garantovane slobode, ni princip jednakosti.

Zakonom, koji je rezultat koalicionog sporazuma vladajućih CDU/CSU – SPD, od 2015. godine se utvrdjuju gornja granica za stanarina u oblastima Nemačke u kojima je tržišta stanova posebno napregnuto.

Koje su to oblasti, odlučuje svaka od 16 pokrajina za svoju teritoriju.

Poslednjeg dana 2018 .godine, tkz kočnica za stanarine primenjivana je u 313 od 11.000 nemačkih gradova i opština.

Ali, ističe se, da u tih 313 gradova i opština živi 28% nemačkog stanovništva ili 23,5 miliona stanovnika.

Naravno, „kočnica stanarina“ primenjuje se u najvećim nemačkim gradovima kao što su Berlin, Minhen ili Frankfurt na Majni sa njihovom okolinom, ali i bogato ostrvo Sylt, na primer.

Granica stanarina znači da pri useljenju novog stanara stanarina ne može biti za više od 10% iznad  „uporedivog nivoa stanarina u mestu“, utvrdjenog kao prosek u poslednjih 6 godina.

Ove uporedne vrednosti objavljuje većina gradova i opština.

Stanar ima pravo da traži povraćaj stanarine, ukoliko je bila iznad ovog nivoa. Zahtev za povraćaj ima pravo da podnese i pošto se iz stana iseli.

Ako je zahtev stanara za povraćaj opravdan, stanodavac mu mora vratiti nezakonito naplaćenu stanarinu za dve i po godine unazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com