Velika Britanija: Od 2021. na ulicama automobili bez vozača

Britanski ministar finansija predložiće u sredu parlamentu revolucionaran budžet: ulaganja u nove tehnologije biće veća od pola milijarde funti.

Britanija će, prema predlogu tog budžeta, u razvoj mreže stanica za punjenje elektromobila uložiti 400 miliona funti (448 miliona evra), a predvidjeni su i podsticaji za kupovinu automobila na električni pogon.

U petak u Bonu Velika Britanija je (sa Kanadom) bila na čelu država koje su osnovale Alijansu za napuštanje uglja kao izvora energije.

Kako piše Frankfurter algemajne cajtung, London takodje planira da od 2021. godine na ulicama Britanije dozvoli kretanje automobila sa autonomnim upravljanjem. U razvoj 5G mobilne mreže neophodne za automobile bez vozača Britanija iz budžeta namerava da uloži 160 miliona funti.

U budžetu koji će parlamentu predložiti Hamond, sredstva će biti obezbedjena i za firme koje se bave razvojem veštačke inteligencije – 75 miliona funti.

Glasovi razuma, koji u svetu upozoravaju na rizike mogućih zloupotreba veštačke inteligencije sve su tiši. Otkako je kinesko rukovodstvo usvojilo masovan plan za razvoj te inteligencije, glavna briga glavnih svetskih država je jedino da u tom novom hladnom ratu, kako se ta trka već naziva,  za svetski primat ne zaostanu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com