Velika vest: Obračunavanje cena turističkih aranžmana po zvaničnom srednjem kursu NBS

Prilikom isticanja cene i naplaćivanja turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće će se primenjivati zvanični srednji kurs dinara, saopštila je danas Narodna banka Srbije.

Takvo rešenje uneto je na predlog NBS u Zakon o trgovini, koji je usvojila Narodna skupština Republike Srbije.

„Rešenjem iz novog Zakona o trgovini cene turističkih aranžmana postaju u potpunosti uporedive i predvidljive jer neće zavisiti od dnevnih kurseva koje utvrdjuju banke“, navodi se u saopštenju.

Kupci turističkih aranžmana ubuduće će moći s velikom izvesnošću da planiraju izdatke, a turističke agencije neće biti u prilici da na teret klijenata ostvaruju dodatnu zaradu, ističe NBS.

„Ovim rešenjem korisnici usluga turističkih agencija imaće mogućnost da sa velikom izvesnošću planiraju iznos izdataka u porodičnom budžetu za plaćanje turističkih aranžmana, koji se realizuju u inostranstvu, budući da će im cena takvog aranžmana biti iskazana i naplaćena primenom zvaničnog srednjeg kursa dinara, koji je zahvaljujući naporima i aktivnostima NBS, već nekoliko godina unazad na stabilnom nivou i bez većih oscilacija“, precizira se u saopštenju NBS.

I zaključuje: “Turističke agencije, koje su do sada korisnicima njihovih usluga turističke aranžmane preračunavale i naplaćivale primenom prodajnog kursa banke kod koje imaju otvoren račun, iako su u praksi devize kupovali po povoljnijim kursevima, neće biti više u mogućnosti da ostvaruju dodatnu zaradu po osnovu kursnih razlika, a na teret klijenata“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com